Neo FM: a Fővárosi Törvényszék az NMHH-nak adott igazat

2012.09.04. 10:46 Módosítva: 2012.09.04. 11:34
A Fővárosi Törvényszék kedden elutasította a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. keresetét, amelyben a társaság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának határozatát támadta meg, amellyel felmondta a rádió médiaszolgáltatási szerződését.

Mint ismert, az NMHH Médiatanácsa június 20-án mondta fel azonnali hatállyal a jelentős köztartozást felhalmozó és bankgaranciával sem rendelkező FM1 Zrt. médiaszolgáltatási szerződését, mivel a rádió nem kezdte meg törleszteni tartozását. A Neo FM tulajdonosa ezt a döntést bíróságon támadta meg. Az eljárás idejére a bíróság felfüggesztette a médiatanács határozatának végrehajtását.

A médiatanács július 24-i tájékoztatása szerint a Neo FM-et üzemeltető vállalkozás tartozása 770 millió forint volt, ez azóta közel 900  millió forintra nőtt a kamatok és az esedékes havi díjak miatt. Az összeg médiaszolgáltatási díjtartozásból, a bankgarancia hiányából, valamint az ezekért kiszabott bírságokból áll össze. A médiahatóság, azóta jelezte: az FM1 Zrt. továbbra sem fizet, így folyamatosan növeli elmaradását.

A törvényszék közigazgatási kollégiuma kedden helyt adott az NMHH azon érvelésének, hogy a csődeljárás – amely alatt a rádió jelenleg áll, és amelyre hivatkozva vitatta a szerződése felmondásának jogszerűségét –, nem akadályozhatja meg a szerződés felmondását.

A bíróság kifogásolta, hogy a cég csődeljárással védendő vagyonelemként - mintegy 1,5 milliárd forintos értékben - a frekvenciahasználati jogosultságát tüntette fel, annak ellenére, hogy ez állami tulajdonban áll, így nem lehet forgalomképes vagy része a rádió vagyonának. A bírósági döntés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

Nem fizették ki a dolgozókat sem

Mint köztudott, július 3-án az FM1 Zrt. részvényeit a Dr. M-MEDIA Kft. vásárolta meg. Távozott a társaság éléről Földes Ádám, akinek a helyére a tulajdonosváltás után Németh Tibor érkezett.

Augusztus 6-án azonnali hatállyal felmondott a Neo FM mind a 26 dolgozója, mert nem értettek egyet az új tulajdonos elképzeléseivel és hónapok óta nem kaptak fizetést. A kollektív döntést Berényi Attila, a rádió volt vezérigazgató-helyettese és hírigazgatója azzal indokolta, hogy a rádiót korábban üzemeltető, súlyos adósságot felhalmozó FM1 Zrt. részvényeit július 3-án felvásárló Dr. M-MEDIA Kft. az öt forintos vételáron felül egyetlen petákot sem fektetett a rádióba, a dolgozók pedig már hónapok óta nem kaptak fizetést.

Tíz nappal később kiderült, hogy a dolgozók olyan kilépő papírt kaptak, melyre a tulajdonos saját készítésű pecséttel ráütötte, hogy a munkavállaló ellen szándékosan okozott kár miatt kártérítési eljárás van folyamatban. A tulajdonos arra hivatkozott, hogy a dolgozók nem adták át a munkát, a munkavégzéshez szükséges kódokat felmondásuk előtt, és ezzel fel nem becsülhető kárt okoztak a rádiónak.

A dolgozók nevében nyilatkozó Berényi Attila volt vezérigazgató-helyettes szerint azonban a dolgozók még korábban, amikor bérük kifizetésére szólították fel a tulajdonost, majd a felmondó felmondólevelükben is leírták, hogy várják annak közlését a vezérigazgatótól, hogy kinek, mikor és hol tudják átadni a munkához szükséges információkat, ezzel azonban a vezetőség nem élt. Berényi szerint azért sem okozhattak kárt a rádiónak, mert amikor felmondtak, két napra felvett adást készítettek, vagyis minden feltételt megadtak ahhoz, hogy az adást folytathassák.

A volt vezérigazgató-helyettes szerint valójában nem indult ellenük kártérítési per, ezzel csak fenyegetőzik a tulajdonos, aki szerintük azt akarja elérni, hogy a kárigényre hivatkozva ne kelljen kifizetnie az elmaradt  béreket.

Háttéralkuk

A Neo FM három éves történetét számtalan botrány kísérte. Az adó 2009-ben a Sláger Rádió frekvenciáját nyerte el egy sokak által aggályosnak minősített pályázaton. Az ügy olyan viharos hullámokat kavart, hogy lemondott az ORTT elnöke, Majtényi László, illetve az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon és az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is aggodalmát fejezte ki a Sláger és a Danubius frekvenciájára kiírt pályázatban felbukkanó nyilvánvaló politikai szempontok miatt.

A baloldali hátterű Neo FM-nek a kormányváltást követően elmérgesedett a viszonya az új médiahatósággal, ami sorozatos bírságokban nyilvánult meg. A 2012-re 750 milliósra duzzadó adósság felhalmozódásában azonban nem elsősorban a politika volt a ludas, hanem maga a rádió, mely sorozatosan és nyíltan megsértette például a médiatörvényben lefektetett reklámidő-korlátozást, illetve a kötelező hírszolgáltatásról szóló előírásokat.