Elbukhatja az MTI a blogger ellen indított pert

2012.09.06. 13:22 Módosítva: 2012.09.06. 15:16
Az MTI hitelrontásért 10 millió forint nem vagyoni kártérítésre perli Balavány Györgyöt, a hvg.hu és a blog.hu bloggerét, amiért két posztjában azt állította, hogy a közszolgálati média egyoldalúan tájékoztat és hazudik. A TASZ ügyvédje szerint mindkét cikk belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, ráadásul az MTI-nek, mint állami pénzből fenntartott intézménynek el kell viselnie a kritikákat.

Az MTI hitelrontásért 10 millió forintos nem vagyoni kártérítést követel  Balavány Györgytől, a hvg.hu és a blog.hu bloggerétől, akit nyilvános bocsánatkérésre és blogján megjelent, a közszolgálati médiát kritizáló két írásának eltávolítására kötelezné.

Hány nulla?

Balavány György csütörtökön délután fél kettőkor kiposztolta a blogjára a kereset szövegét, melyből nem derül ki egyértelműen, hogy az MTI mekkora kártérítést szeretne kapni, ugyanis az összeget így jelölték meg: "1.000.0000,- forint" (kép itt). Vagy nullából írtak eggyel többet, vagy a pontot helyezték rossz helyre.

A hvg.hu korábbi hírével ellentétben azonban az MTI nem anyagi kártérítést, hanem nem vagyoni kártérítést követel.

Az MTI álláspontja szerint az újságíró megsértette az MTI szakmai jó hírnevét, amikor augusztus 14-én a blog.hu-n vezetett Balavány Poszton Elegem van a közszolgálatból címen megjelent posztjában azt írta: "a közmédia ma azt jelenti, kisfiam, hogy a pénzükből hazudnak nekünk", meg azt is, hogy a közszolgálati média "egyoldalú tájékoztatásért, sőt álhírek terjesztéséért" és "dühítően ostoba" tartalmak közléséért perelhető lenne a médiahatóságnál.

Az MTI szerint Balavány akkor is megsértette a távirati iroda jó hírnevét, amikor július 23-án Thész Gabriella, a Magyar Rádió Gyemekkórusának vezetőjének elbocsátásról és az MTI ezzel kapcsolatos tájékoztatásáról azt írta, hogy "az MTI, ahogy szokott, arcátlanul hazudik". A Tisztogat és hazudik az MTVA: dokumentumokkal című posztjában Balavány azt állította, hogy az MTI közleményével szemben a karnagy nem nyugdíjba vonult, hanem kirúgták és ezt dokumentumokkal tudja igazolni.

Balavány György a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy felháborítónak tartja a keresetet, amelyet szerinte bármelyik újságíró ellen be lehetne nyújtani. "Hihetetlen, hogy állami és közmédia sajtószabadság teljes eltörlésére törekszik. Úgy vélem, ez a kereset az összes újságírónak szól, azt üzenik nekik, hogy a közmédiát kritizálni tilos."

Az elrettentést szolgálhatja a tízmilliós kártérítés

Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje az Index kérdésére elmondta,  a blogbejegyzés mint nagy nyilvánosság előtt megfogalmazott vélemény perelhető, de úgy véli, hogy Balavány mindkét posztja belefért a véleménynyilvánítás szabadságába. A karnagy kirúgásáról szóló poszt esetében viszont kérdés, hogy az MTI a tényállítást is kifogásolta-e vagy csak a "hazudik" jelzőt, előbbi esetében ugyanis - amennyiben Balaványnak tényleg vannak dokumentumai - elbukhatják a per ezen részét is.

A TASZ ügyvédje szerint "az MTI Zrt. úgy tűnik, hogy a pert az elrettentés, a kemény kritikáktól való visszatartás, a példa statuálása mellett saját, erősen megtépázott jó hírnevének helyreállítására úgy akarja felhasználni, hogy elfeledkezik a közmédia botrányairól (kimontírozás, üres utcák mutatása tüntetésen, stb.), így pedig finoman szólva nehéz lesz a blogger általános megállapításait cáfolni".

"Ráadásul az MTI veszélyes vízekre evez, amikor a jó hírnevének megsértését sérelmezi, mivel mint állami pénzből fenntartott közszolgálati intézménynek el kell viselnie a kritikákat, és jóval nagyobbnak kellene lennie a tűréshatárának, mint bármelyik más cégnek". Fazekas szerint ezért  jóval erősebb érvek szólnak amellett, hogy a bíróság elutasítsa a keresetet.

A TASZ felajánlotta Balavány Györgynek az ingyenes jogi képviseletet, de az LMP az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül bejelentette, hogy Schiffer András országgyűlési képviselő vállalta el Balavány György jogi védelmét. Az LMP-s képviselő szerint "a publicista által megfogalmazott vélemények messze a szólásszabadság határain belül vannak, és az MTI eljárása nagyon hasonlít azokra a törekvésekre, amellyel a fideszes kormányzat a média- és szólásszabadságot korlátozni próbálja".

Balavány György

A 44 éves újságíró alapítója volt a kilencvenes években indult Törökfürdő kulturális magazinnak, esszéket, kisregényeket, verseket és könyvrecenziókat publikált a Holmiban, a Magyar Naplóban és a Mozgó Világban.

Dolgozott a TV2-nél, a Pest Megyei Hírlapnál, a 168 óránál és a Magyar Nemzetnél, ahol főmunkatársként 2008-ban Magyar Nemzet Díjat kapott. Balavány 2004-ben és 2006-ban elnyerte a Minőségi Újságírásért Díjat is. 2010 októberében a mindennapi.hu keresztény közéleti oldal főszerkesztője lett, ami másfél év után megszűnt. Január óta a hvg.hu-n Különvélemény, a blog.hu-n Balavány Poszt címen blogol.

A publicista legutóbb az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom keddi tüntetésén szólalt fel, ahol az azeri katonatiszt kiadatása kapcsán azt mondta, "hogy Magyarország a múlt héten felkerült a történelem szégyenfalára. Hozzátette: erkölcsi értelemben visszavonják azt a mandátumot, amely alapján a kormány irányítja az országot".