Nem csak Magyarország csúszik a digitális átállással

2012.09.28. 12:59 Módosítva: 2012.09.28. 12:59

Bár három éve az Európai Bizottság azt kérte a tagállamoktól, hogy gyorsítsák meg, és 2012. január 1-ig fejezzék be az analóg tv-műsorszórás leállításának folyamatát, 2011 végéig a tagországoknak csak a fele tudott eleget tenni a kérésnek.

A britek például szigorúan tartják magukat az eredeti tervhez és csak idén október végén fejezik be az analóg rendszer teljes leállítását, amikor Észak-Írországban is egyeduralkodóvá lesz a digitális földfelszíni műsorszórás (DVB-T). Tegnap egy lépéssel közelebb kerültek a 630 millió font költségvetésű program bejefejéséhez, amikor a szigetország észak-keleti részén lekapcsolták az utolsó analóg adókat, ezzel mintegy újabb másfél millió háztartást vontak be a digitális műsorszórásba.

A britekhez hasonlóan szintén 2012 végére időzíti Litvánia és Szlovákia a DVB-T teljes bevezetését, míg Portugália, Olaszország és Csehország már az év közepén leszámolt az analóg rendszerrel. Csehország a június 30-i átálással egyébként fél évvel jobb időt futott, mint ahogy azt 2005-ben azt az EU-nak jósolta.

A lemaradók közül Görögország, Lengyelország és Bulgária jövőre tervezi befejezni az analóg műsorszórást. Ha tartják magukat a kitűzött céldátumokhoz, akkor a tagországok közül már csak Románia és Magyarország marad szégyenpadon. Magyarországon idén január 1-jén kellett volna lekapcsolni az analóg rendszert, de két éve az országgyűlés a médiatörvény tárgyalásakor úgy döntött, hogy 2014. december 31-re tolják az átállás céldátumát – feltéve, hogy a lakosság legalább 94 százaléka így is hozzáfér majd a közszolgálati csatornákhoz. A lefedettség egyébként most is körülbelül 90 százalékos, a 2010-es módosítás indoklása szerint az eredeti céldátumig a vevőkészülékek rendelkezésre állása nem, vagy csak óriási pénzügyi és egyéb állami terhek útján lett volna megvalósítható.

A román kormány 2010 augusztusban hasonló indokok miatt kormányhatározattal módosította az eredeti, 2012. december 31-i céldátumot, és újabb két évet adtak maguknak az átállásra. Román telekommunikációs cégek, szervezetek és civilek tavaly februárban nyílt levélben kérték az Európai Bizottságot, illetve a román kormányt, hogy ne fagyasszák be az eredetileg elfogadott digitális átállás programját.

Európa egyébként még így is jól teljesít, a csúcstechnika fellegvárának tartott Japánban is csak idén március végén sikerült végrehajtani a digitális átállást. Igaz, csak három, a tavaly szeptemberi Tohoku földrengésben megsérült régióban csúszott az átállás, az ország többi részén már tavaly júliustól csak digitálisan élvezhető a földfelszíni műsorszórás. Az Egyesült Államokban sem hiánytalan a váltás. Többszöri időpontmódosítás, illetve az átállást segítő szociális program, az ún. Kupon-program összeomlása után 2009. június közepén indult el a DVB-T, de csak az országos csatornáknál. A kisebb analóg műsorszórók – az ún. low-power szolgáltatók – 2015. szeptember 1-ig kaptak haladékot.