Ezekért fizetünk a kábeltévéknek

2012.10.15. 10:30 Módosítva: 2012.10.16. 14:06
Havonta 40 forintot fizetünk az ATV-nek, ennél is többet a HírTV-nek, de a legdrágábbak a sportcsatornák az előfizetési díjba beépítve. Most megtudhatja, hogy közvetve mennyi pénzzel finanszírozza az egyes televíziók működését.

Nagyjából félmillió olyan háztartás van, ahol az analóg tetőantennával fogható, vagy a MinDig Tv ingyenes alapcsomagjában elérhető kínálattal megelégedve tévéznek. A háztartások 80-85 százalékában viszont kisebb-nagyobb havi összeget áldoznak a tévézésre, így közvetve eltartanak nagyjából 100, magyar nyelven sugárzó csatornát.

Amikor az aktuális kábel- vagy műholdas szolgáltatóját szidja valaki, mert valamelyik csatornát nem teszi be a kínálatba, akkor talán nem is gondolja, hogy micsoda matekozást igényel a műsorkiosztás összeállítása. A sok előfizetőt elérő alapcsomagokba tehetők a legkedvezőbb áron a csatornák, a bővített, vagy családinak nevezett, kevesebb háztartást lefedő csomagok esetében pedig általában magasabb összeget kell fizetni. Eddig a csatornákra vonatkozó konkrét árak nem voltak nyilvánosak, illetve csak hébe-hóba jelent meg egy-egy adat. A közelmúltban azonban az egyik kábelszövetség tagjai számára összegyűjtött árlistája kiszivárgott, amiből elsőként a Marketing & Médiában jelent meg cikk. Mindet nem konkrét árakat jelent, csak listaárakat, vagyis ennél magasabb áron nem köthet szerződést egy adó sem a szövetség tagjaival. Jelentős árengedményekről azonban előfordulhatnak, főleg nagyobb szolgáltatók esetében.

Későn ébred az ATV

Az adatokból kiderül, hogy a legdrágábban a sportcsatornákat mérik. Az Eurosport alapcsomagban közel 100 forintba kerül, a családi csomagban viszont az ára már 147 forint. A Sportklub ára viszont már alapcsomag esetében is 130 forint. A kiszivárgott adatsorban a Sport Tv-ről nincsenek friss, 2012-es adatok, viszont az látszik, hogy a sportcsatornák mezőnyében a legdrágábban ők kínálják adóikat. 2011-ben a Sport 1 ára alapcsomag esetén 172, bővített csomagnál 262 forint volt, a Sport 2 ára pedig 79, illetve 104 forintot tett ki.

A T-Home és a UPC kínálatába bekerülni mind a mai napig nem tudó DigiSportot a Sport 1-nél olcsóbban, 140 forintért kínálják. A Diginél van akciós ajánlat is, hiszen amennyiben egy szolgáltató a DigiSport mindkét csatornáját alapcsomagba teszi, akkor a kettőt együtt megkapja 160 forintért.

digifoci

A drágábbak közé tartoznak a magas nézettségű, általános szórakoztató csatornák is. Ennek megfelelően 100 forint körüli áron mérik a Coolt, a Film+ és a Viasat3-at is.

Nem olcsó a Hír Tv sem, lényegesen több, mint a 40 forintért vihető ATV. Ebben szerepet játszhat az is, hogy amíg a Hír Tv az indulásától kezdve díjfizetéses modellben működött, addig az ATV műsora 2007 végéig ingyen volt továbbítható, viszonylag későn eszméltek rá, hogy ezért pénzt is lehetne kérni.

Az ismeretterjesztő, természetfilm, aranyos állatok kategóriában olyan sok szereplő versenyez, hogy lenyomják egymás árait. Így a népszerűsége ellenére a Discovery például már 51, az Animal Planet és National Geographic pedig akár 37 forintért is felvehető a kínálatba. Ráadásul ezek a csatornák akkor sem sokkal drágábbak, ha a családi csomagba pakolják őket. Szintén az olcsóbb televíziók közé tartoznak a gyerekcsatornák, a Cartoon Network és a Disney is vehető 30 forint körüli áron.

Ami ennél is alacsonyabb, az azért már erősen a susnyás kategóriába tartozik. Spórolós kábelszolgáltatók helykitöltő jolly-jokere lehet például az egész nap videóklipeket sugárzó MusicMix, amelynek ára havonta és előfizetőként csak 8 forint. A hézagpótló jellegű Nóta Tv és a Muzsika Tv pedig egységesen 20 forintért szórakoztatja az előfizetőket.

Mazsolázni nem lehet

Összességében tehát elmondható, hogy a havi kábeltelevíziós számláinkban közvetve a legtöbb pénzt a sportcsatornákért fizetjük. Függetlenül attól, hogy ez mennyire érdekel minket. Erre jelenthetne megoldást a digitalizáció, hiszen elvileg kivitelezhető lenne, hogy mindenki egyenként mazsolázgassa össze magának a csatornákat. Végre nem lenne civakodási alap az előfizetők és a műsorterjesztők között, hogy melyik csatornát melyik csomagba rakják, vagy nem rakják be. Örülhetnének a nézők is, hogy megspórolják a számukra érdektelen csatornák árát.

A dolog hátütője azonban az lenne, hogy a jelenlegihez képest a csatornák döntő többségének csökkenne az elérése, magyarán kevesebb háztartásba jutnának el. Ebben az esetben viszont magasabb előfizetői díjakat kellene meghatározniuk, hogy eltartsák magukat, ami miatt viszont tovább fogyatkozhatna a potenciális előfizetőik száma. Végső soron a nézők sem járnának túl jól, hisz könnyen lehet, hogy a négy kedvenc csatornájukért magasabb díjat fizethetnének, mint most harmincért.

Köztes megoldást jelentenek a digitális minicsomagok, amelyek már jelenleg is elérhetők néhány szolgáltató kínálatában. Darabonkénti vásárolgatásra ezeknél sincs mód, de négy-öt csatornát tartalmazó csomagok révén már lehetőség van a válogatásra. Más kérdés, hogy már ezektől is viszolyog a televíziók többsége, a csatornák egy jelentős részét nem is lehet ilyen csomagba besuvasztani. A rafkósabbak pedig rendkívül magas árral próbálják ettől elvenni a műsorterjesztők kedvét. Az Echo Tv-t listaára alapcsomag esetében például negyede mint minicsomagban. Valójában tehát a mazsolázgatás nem érdeke sem a műsorterjesztőnek, sem a csatornáknak. Ehelyett egyfajta szolidaritási rendszer alakult ki, ha nézni akarod a sportcsatornát, akkor tartsd el a gyerektévét is, és fordítva. Cserébe olcsóbb a havi díj.

Együtt olcsóbbak

A táblázatunk és a cikkben szereplő árakat az egyik kábelszövetség boltolta le az idei évre. Ezek listaárak, ami azt jelenti, hogy ezeknél drágábban nem állapodhatnak meg a televíziók és a kábelszolgáltatók, alkudni viszont lehet. Nyilvánvalóan a legnagyobb műsorterjesztők, mint a UPC, a T-Home és a Digi jelentősebb zsarolási potenciállal rendelkeznek ezen a téren, mint a kisebb piaci szereplők. Egy falusi kábelszolgáltató, 100 előfizetővel a háta mögött aligha tud izmoskodni a Viasattal, és az Eurosport képviselőjét sem feltétlenül tudja sarokba szorítani.

A kisebbeknek is van azért mozgásterük, ha beadják a derekukat valamelyik nagyobb tévés multinak. Például ha az RTL összes létező televízióját beszuszakolják valahogy a csatornakínálatba, beleérve a Film+2-t, a Muzsika Tv-t és a Prizmát is, akkor a listaárakból jelentős árkedvezményt kaphatnak. Ugyanez igaz a Chello, a Viasat csatornáira is.

 Csatorna  Alapcsomag  Bővített csomag  Minicsomag
Animal Planet 37 42 -
ATV 40 80 -
AXN 54 65 113
AXN Crime 28 39 54
AXN Sci-Fi 28 39 54
Cartoon Network 28 31 -
Cool 105 140 140
DigiSport 140 250 -
DigiSport 2 60 100 -
Discovery Channel 51 59 -
Discovery Science 34 39 65
Discovery World 34 39 65
Disney Channel 31 35 -
DoQ 65 90 90
Echo Tv - - -
Eurosport 99 147 -
Eurosport 2 54 65 -
FEM3 50 85 112
Film+ 115 140 140
Film+2 65 90 90
Fishing & Hunting 65 90 90
Hír Tv - - -
ID Investigation Discovery 34 39 65
LifeNetwork 50 65 egyedi ár
MGM 45 54 -
Musicmix 8 8 8
Muzsika Tv 20 - -
National Geographic 37 42 -
NG Wild 33 37 egyedi ár
Nóta Tv 20 30 -
OzoneNetwork 50 65 egyedi ár
Pax Tv 36 59 -
Prizma 65 90 90
PRO4 45 72 106
PV Tv 22 31 150
Reflektor 65 90 90
Sorozat+ 65 90 90
SportKlub 130 150 150
Viasat3 132 181 -
Viasat6 63 100 -
Viasat Explorer 35 44 52
Viasat History 39 46 55

A kábelesek és a televíziók közötti tárgyalások csúcsidőszaka egyébként éppen ezekben a napokban zajlik. A slágertémát pedig a közelmúétban indult RTL II és a novemberben startoló Super TV2 árazása jelenti.

Legyen Ön is kábelszolgáltató

Egy tipikus kábeles alapcsomag általában 10-20 csatornából áll és a szolgáltató vérmérsékletétől függően 1200-2000 forintot kérnek el érte havonta. A fentiekből is látszik, hogy egy komplett kábelkínálat kialakítása komoly kalkulációkat és alkudozást igényel, de játszásból egy képzeletbeli alapcsomag esetében kipróbáltuk, hogy mennyiért tudnánk magunknak összelegózni.

Hét csatornával nincs gondunk, hiszen a négy közszolgálati televízió, továbbá az RTL Klub és a TV2 ingyen van, s ehhez még hozzácsaphatunk egy helyi televíziót. Jobb a békesség alapon az ATV-t és a Hír Tv-t muszáj berakni, pláne, hogy ezek a családi csomagba csak jelentős felárral kerülhetnének be. Tegyünk gesztust Széles Gábor felé, és kerüljük el, hogy Szaniszló Ferenc külön blokkot szenteljen nekünk a VilágPanorámában, ezért jöjjön az Echo Tv is.

Az RTL kábelcsatornái közül sok helyen alapcsomagban van a Cool és a Film+, hát legyen nálunk is. A sporttévék közül rakjuk be a z Eurosportot és csapjuk még ehhez hozzá az AXN-t, a Cartoon Networköt, a FEM 3-at és a Viasat 3-at. Alacsony ára és Fásy Ádám előtti tisztelgésből pedig jöjjön még a Nóta Tv. Ennek a 18 csatornának a listaára nettó 805 forintra jött ki mindenféle kedvezmény igénybevétele és alkudozás nélkül. Csak hát akkor még fent kell tartanunk a rendszert, az ügyfélszolgálatot, és ki kell termelnünk az előfizetőknek adott set-top boxok árát is.