Végleg digitálissá válhat a The Guardian

2012.10.18. 14:32
Végleg leállíthatja nyomtatott változatát a The Guardian brit lap. A felsőbb vezetés szemét már régóta szúrja a veszteséges nyomtatott lap, így kizárólag a digitális változatra koncentrálnának. A lap főszerkesztője tagadja, hogy ilyen lépésre készülnének

Kedden még úgy tűnt, egyedül maradt Alan Rusbridger főszerkesztő abban a vitában, mely arról szólt, leállítsák-e a The Guardian brit napilap nyomtatott változatának terjesztését – írta a More About Advertising nevű internetes lap. A cikk szerint Rusbridger még pár évet szeretett volna adni a The Guardian print változatnak, és emellett elindítani az Amerikának szánt online verziót, de a lapot tulajdonló Scott Tröszt nem látja értelmét tovább húzni a leállást.

A lapot tulajdonló Guardian News & Media úgy véli, hogy az eladások és a hirdetésekből származó bevételek évek óta meredeken zuhannak. Tavaly csak 44,2 millió fontot buktak a nyomtatott Guardiannel, s ezt még az online változat 45,7 milliós nyeresége sem fedezheti, ha rászámolják a nyomtatási költségeket is. A tulajok pedig hiába igyekeznek leszorítani a költségeket, képtelenek nyereségessé tenni a lapot – és ezen a londoni King's Crossnál található új szerkesztőség felhúzása, és egyik nyomdájának bezárásából származó 80 milliós spórolás se sokat segített.

Mindennek ellentmond, hogy szerdán a Digital Spy közzétette Alan Rusbridger rövid Twitter-üzenetét, melyben tagadta, hogy a Guardian tulajdonosai a nyomtatott változat végleges megszüntetésére készülnek. „A Telegraph cikke a Guardianről egyszerűen hamis. Csak egy másolat a More About Advertising cikkéről. Ami ugyancsak hamis” – írta Twitter oldalán a szerkesztő.