A bíróság az RTL Klubnak adott igazat

2012.12.04. 16:41
A Fővárosi Törvényszék szerint az RTL Klub nem tudósított hatásvadász módon a nagymányoki gyilkosságról. Az NMHH 4,5 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezte volna a csatornát, a bíróság szerint ezzel szemben az NMHH-nak kell fizetnie az RT Klubnak 30 ezer forintos perköltséget.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar RTL Televízió Zrt. ellen egy híradóban sugárzott bűnügyi riport miatt indított eljárást, és 4,5 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezték volna a csatornát. A határozatot az RTL Klub a bíróságon támadta meg, és a Fővárosi Törvényszék jogerős döntése szerint nem a médiahatóságnak, hanem a kereskedelmi csatornának volt igaza.

2010. október 1-én a csatorna a Hírekben arról a nagymányoki gyilkosságról számolt be, amiben  egy fiatalember brutálisan meggyilkolta a testvérét, feldarabolta a holttestét, majd lefilmezte és elrejtette a holttestet. A hatóság egyebek mellett azt kifogásolta, hogy tényszerű tájékoztatás helyett a műsor a megrázó, meghökkentő részleteket emelte ki, amelyek "megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában". Az RTL Klub visszautasította a Nemzeti Hírközlési Hatóság megállapításait: bár beszámoltak a megdöbbentő részletekről,  brutális képeket nem mutattak.

A hatóság szerint a felvételeken egy vérfoltos matrac, és egy szintén véres székláb is látható volt, ami szerintük "hatásvadász módon fokozhatta a szöveg hatását". A NMHH a ház tornácán, udvarán és kerítésénél készített képeket is kifogásolja, mert azok „ kiábrándító és nyomasztó hatást keltettek, megteremtve ezzel a mind nagyobb érzelmi bevonódás lehetőségét.” A hatóság szerint a műsort vezető Szellő Istvánnak már a hír felolvasása előtt fel kellett volna hívni a figyelmet a megdöbbentő részletekre, de ezt csak a riportfilm lejátszása előtt tette meg.

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint azonban az RTL Klub megfelelően tájékoztatta a nézőket a riport várható hatásáról, amikor Szellő István azt mondta, hogy "megrázó történet következik". A bíróság úgy vélte továbbá, hogy a tudósítás mellőzte a brutális, kegyetlen részek bemutatását, és a kommentár sem tartalmazott hatásvadász elemeket.

Az ítélet szerint "önmagában azon körülmény, hogy felperes beszámolt egy nagy port felkavart és valóban egyébként brutális körülrnények között végrehajtott emberölésröl, még önmagában nem teszi a műsort nyugalom megzavarására alkalmassá. A nyugalom megzavarását elsősorban a hangi és képi elemek, eszközök külön-külön megmutatkozó, illetve együttes hatása válthatja ki. Felperes esetében pedig sem a sugárzott kép, sem a hanganyag, sem a narráció nem volt alkalmas a nyugalom megzavarására".

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs, a Fővárosi Törvényszék szerint a 30 ezer forintos perköltséget az NMHH-nak kell állnia az RTL Klub felé.