ET: Szalai Annamária kinevezése nem felel meg az európai sztenderdeknek

2012.12.05. 08:35 Módosítva: 2012.12.05. 08:46

További lépések szükségesek a magyar kormánytól a médiaszabályozás terén - nyilatkozta a Népszabadság brüsszeli tudósítójának Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkárának szóvivője, Daniel Holtgen. Az ET továbbra is napirenden tartja a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos szakmai és politikai aggályokat.

Az Európa Tanács álláspontja szerint bár a parlament nyáron az Alkotmánybíróság elmarasztaló határozata miatt több ponton is módosította a médiatörvényt, nem vette figyelembe az ET állásfoglalását. Így azt a véleményt sem, hogy a kétharmados szabály helyett inkább többpárti támogatást írjanak elő a médiaszabályozás elfogadásához, módosításához.

Daniel Holtgen a Népszabadságnak  elmondta, hogy az "a gyakorlat, miszerint a miniszterelnök egyedül tesz javaslatot a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének személyére, nem felel meg az európai sztenderdeknek". Az ET illetékeseinek az az álláspontja, hogy a médiahatóság elnökének és a Médiatanács tagjainak jelölési és kinevezési rendszerét úgy kellene megváltoztatni, hogy a kiválasztásnál a szakértelemre és a függetlenségre helyeződjön a hangsúly, a kinevezési folyamatban ne kizárólag politikusok mondják ki a döntő szót, hanem abba vonjanak be szakmai szervezeteket, testületeket is.

A napilap szerint Thorbjorn Jagland múlt héten találkozott Budapesten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel. Navracsics hivatala a lap megkeresésre annyit közölt, hogy a miniszterelnök-helyettes szívélyes személyes kapcsolatot ápol Jaglanddal, akivel ittjártakor egy informális kávézás erejéig találkozott. A Népszabadság ugyanakkor úgy tudja, hogy a találkozó után Orbán Viktor is tájékoztatást kapott az ET aggályairól és kérdéseiről.