Az NMHH-nak nyilvánosságra kell hoznia a Neo FM és a Class FM szerződéseit

2012.12.20. 14:36
Pert vesztett a médiahatóság az origóval szemben, nyilvánosságra kell hoznia a Neo FM és a Class FM hatósági szerződéseit.

Az origo tudósítása szerint a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében arra kötelezte az NMHH Médiatanácsát, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül tegye megismerhetővé teljes egészében az egykori Neo Fm-et működtető Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-vel és a Class FM-et működtető FM1 Kommunikációs és Kulturális Zrt.-vel kötött, az általuk használt frekvenciákra vonatkozó hatósági szerződéseket.

Az NMHH ellen az origo újságírója, Pethő András indította azután, hogy az NMHH a hatósági szerződéseket korábban ugyan bemutatta az újságírónak, de abból kitakarta a műsorszolgáltatási díjak, valamint a társaságok által nyújtott bankgarancia összegét. Ugyancsak nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a hatósági szerződésekben rögzített műsorszolgáltatási díjak később módosultak-e. Ezt a Fővárosi Törvényszék döntése után most szintén meg kell tennie a médiahatóságnak.

A Médiatanács a perben azzal védekezett, hogy az igényelt adatok az érintett cégek nyilatkozatai szerint üzleti titoknak minősülnek. Az újságírót képviselő Transparency International érvelése szerint azonban a jelenleg hatályos Ptk. szerint nem lehet üzleti titokká minősíteni a közpénz felhasználására vonatkozó adatot, szerződést.