Az NMHH megmutatná a kereskedelmi tévék szerződéseit

Index, MTI
2013.02.07. 13:43 Módosítva: 2013.02.07. 18:15
Nem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, hanem a Tv2 és az RTL Klub nem engedi, hogy a sajtó munkatársai betekinthessenek a kereskedelmi televíziók hatósági szerződéseibe. Az NMHH csak a törvényeket tartja be, közölte szóvivőjük.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ahogy eddig, úgy a jövőben is a hatályos jogszabályok alapján nyújt lehetőséget a médiaszolgáltatók szerződéseibe való betekintésre - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

A reakció a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet közleményére jött, melyben az állt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, mindenki számára megismerhető a TV2 és az RTL Klub frekvenciahasználati szerződése, amelyet a NMHH Médiatanácsával kötöttek.

A Kreatív újságírója 2012-ben fordult közérdekű adatigényléssel az NMHH Médiatanácsához, és azt kérte, hozzák nyilvánosságra a két országos kereskedelmi televízió, azaz az RTL Klub és a Tv2 hatósági szerződéseit, melyeket a Médiatanáccsal kötöttek. A hatóság a kereskedelmi tévék üzleti érdekeire hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a szerződéseket, így Csuday Gábor a bírósághoz fordult, írja a Kreatív online kiadása.

A jogvitát első fokon elbíráló ítélet ellen az NMHH és a Médiatanács nem nyújtott be fellebezést, de ejelzté, hogy egyetértenek azzal, hogy a RTL Klub és a Tv2 üzletit titokra hivatkozva fellebbezett az ítélet ellen. Ez persze az MTI-nek kiadott NMHH-közleményből már kimaradt. Amennyiben a televíziótársaságok nem értenek egyet a másodfokú ítélet rendelkezéseivel sem, úgy hatvan napon belül felülvizsgálatot kérhetnek a Fővárosi Törvényszéknél, derül ki az NMHH közleményéből.