Ki kell adnia a közmédiának Pesty László szerződését

2013.02.23. 12:42 Módosítva: 2013.02.23. 12:48
A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen úgy döntött, hogy az MTVA nem hivatkozhat üzleti titokra Pesty László riportfilmjének költségeivel kapcsolatban.

Tavaly március elején került adásba a Pesty Fekete Doboz első riportfilmje a roma-magyar együttélésről, ami után 1400 roma és magyar civil, polgárjogi aktivista, politikus, szociológus és antropológus írta alá azt a petíciót, amiben tiltakoztak Pesty László szerintük a romák elleni előítéleteket szító riportja ellen.

A petíciót demonstráció követte az MTVA épülete előtt, majd a közmédia közleményt adott ki, melyben megígérték, hogy nem ismétlik meg a műsort, ami nagyrészt Forgács István roma származású szakértő állításaira épült, aki úgy véli, hogy itt az ideje őszintén beszéli a cigányok „felelőtlen gyerekvállalási szokásairól”, az általuk elkövetett bűnesetekről, és a körükben tapasztalható munkanélküliségről.

Az ügyben megszólalt az NMHH Médiatanácsa is, szerintük azonban Pesty riportfilmje nem alázta meg a romákat, ezért nem indított eljárást az m1 ellen. Szabó Máté az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint viszont hibázott a Médiatanács, és felszólította annak tagjait, hogy a jövőben fokozott szakmaisággal járjon el az egyenlő méltóság védelme érdekében.

A Népszabadság a műsor adásba kerülése után az MTVA-tól szerette volna megtudni, hogy mennyibe került a riportfilm, de a közmédia üzleti titokra hivatkozva megtagadta az adatokat kiadását. A lap bírósághoz fordult és első fokon megnyerték a pert, azonban az MTVA fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla a héten másodfokon is úgy döntött, hogy a közmédiának ki kell adnia a szerződést és nem hivatkozhat üzleti titokra. A jogerős ítélet kézhez vételét követően erre 15 napja van az MTVA-nak.

Az MTVA jelenleg perben áll az atlatszo.hu-val, a portál a Művészetek Palotája Korlátolt Felelősségű Társaság, a Show & Game Produkciós Korlátolt Felelősségű Társaság, illetve a HUNG-ISTER Filmprodukció Zártkörűen Működő Részvénytársaság szerződéseit szerette volna kikérni, azonban szintén üzleti titokra hivatkozva az MTVA nem adta ki.

Az ügyben szerdán volt az első tárgyalás, amin az alperes MTVA úgy érvelt, hogy nem tud úgy a piacon gazdálkodni, hogy az atlatszo.hu adatigénylései miatt az összes szerződését nyilvánosságra kell hoznia. Az atlatszo viszont ragaszkodott ahhoz, hogy közpénzt költő szervezetként kötelesek nyilvánossá tenni közérdekű adataikat.