Elhunyt a sztárok fotósa

2013.02.27. 09:19
Nyolcvannégy évesen egy párizsi kórházban hétfőn elhunyt Willy Rizzo, a sztárok fotósaként ismert világhírű olasz-francia fotóriporter.

Az 1928-ban, Nápolyban született fotóművész a világ legnagyobb fotóügynökségei és társasági magazinjai (Paris Match, Life Magazine) számára fényképezte évtizedeken át a hírességeket és a sztárokat.

Miután 1968-ban feleségül vette Elsa Martinelli színésznőt, a sztárokat kezdte fotózni, köztük ott volt Pablo Picasso, Salvador Dalí, Brigitte Bardot, Marlene Dietrich, Gene Kelly, Maria Callas, Monica Vitti, Jane Fonda, Isabelle Huppert, Coco Chanel vagy Jack Nicholson is.

Rizzo volt az utolsó, aki Marilyn Monroe-ról fotót készíthetett 1962 júliusában, két héttel azelőtt, hogy a színésznő meghalt volna. Franciaországban sokan úgy emlékeznek Rizzóra, mint a nürnbergi háborús per fotósára, de az ő nevéhez fűződik a Winston Churchillről készült első színes fotó.

Mielőtt a hírességek portréira szakosodott volna, Willy Rizzo fotóriporterként járta a világot. Később felfedezte magában vonzalmát a formatervezés iránt, és saját bútorkollekcióval állt elő. Párizsban 2009-ben nyitotta meg első fotó- és bútorgalériáját.