Kövér Bayernek: Soha nem fogjuk megtagadni egymást

2013.02.27. 12:07 Módosítva: 2013.02.27. 15:14
Miközben az Országgyűlés elnöke, a Magyar Hírlap főszerkesztője és az Edda tagjai Bayer Zsolt 50. születésnapját ünnepelték a Barabás-villában, civil szervezetek elérték, hogy öt nagyvállalat nem hirdet többet a jobboldali lapban Bayer a romákat állatnak bélyegző publicisztikája miatt.

A Magyar Hírlap beszámolója szerint kedd este Kövér László, az Országgyűlés elnöke is köszöntette Bayer Zsolt publicistát 50. születésnapján a Barabás-villában rendezett ünnepségen.

"Ők már csak ilyenek"

Kövér László rövid beszédében megköszönte Bayernek az elmúlt 25 évet, amelyet "jóban-rosszban, bajban és örömben együtt éltünk végig. Egyetlen esetben sem tagadtuk meg egymást, és nem is fogjuk" - mondta a házelnök.

Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője szintén kiállt a romákat állatoknak bélyegző írása miatt kritizált Bayer mellett. Mint mondta, "publicisztikáid gyakran kavarnak botrányt itthon és külföldön, talán azért, mert olyanokat írsz le, amit mások csak gondolni mernek. Sakkozgatunk az újságírói szakmában, én már párszor rosszul léptem. Te is. De ezért érdemes élni. Egymás mellett kiállni, harcolni az igaz ügyért, Magyarországért". Stefka szerint a balliberálisok rendre kifordítják, félremagyarázzák Bayer szavait, de "ők már csak ilyenek".

A születésnapi ünnepségen felszólalt Bogár László közgazdász és Zárug Péter Farkas politológus, az Edda tagjai, Pataky Attila és Alapi István pedig előadták Bayernek írt számukat.

Öt nagyvállalat bojkottálja a Hírlapot

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International tájékoztatása szerint eközben 24 civil szervezetnek sikerült elérnie, hogy öt nagyvállalat ne hirdessen a Magyar Hírlapban Bayer Zsolt uszító hangú Ki ne legyen? című írása után miatt. Mint közleményükben írják, az IKEA, a FedEx, a GDF Suez elhatárolódott a cikktől. A jövőben nem fognak a lap online verziójában sem hirdetni.

"Az Erste Bank is egyértelművé tette, hogy a civil szervezetek felhívására tiltólistára tették a Magyar Hírlapot, és kifejezetten felhívták médiaügynökségük figyelmét, hogy máskor „körültekintően járjon el” hirdetéseik megjelenítésével. Hangsúlyozták, hogy a bank ezentúl sem fog olyan médiumban megjelenni, amelynek tartalma bárkinek az emberi méltóságát sérti, illetve bármilyen kisebbség, vallási közösség, etnikum ellen uszító hangvételt használ” - olvasható a TASZ közleményében.

Az ötödik nagyvállalat, amit sikerült meggyőznie a civileknek, a CIB Bank volt, melynek "vezetői sajnálattal tapasztalják, hogy egyesek az emberi jogokkal össze nem egyeztethető eszmék propagálására használják a sajtót, és kijelentették, hogy a CIB Csoport mindaddig tartózkodni fog a Magyar Hírlapban és annak portálján való hirdetéstől, amíg a szerkesztőség a leghatározottabban el nem ítéli Bayer Zsolt írását, és nem biztosítja mindkét kiadvány gyűlöletkeltésre alkalmas írásoktól való mentességét”.

A civil szervezetek összesen 15 céget kerestek meg, a Quaestor és a Sodexo nem válaszolt megkeresésükre, az OTP azt válaszolta, hogy ugyan romboló hatásúnak tartják a rasszizmust, de nem tudják előzetesen biztosítani, hogy hirdetéseink olyan szerkesztőségi környezetben jelenjenek meg, amelyek tartalmával egyetértenek. Az NFÜ, a Szerencsejáték Zrt., a MÁV, a Vodafone és a Procter & Gamble nem reagált érdemben a megkeresésre, ezért a civilek újabb levélben próbálják őket rávenni, hogy vegyék komolyan a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos ígéreteiket.

Az EB alelnöke is tiltakozott

Mint ismert, Bayer Zsolt a szigethalmi késelés után január 5-én megjelent Ki ne legyen? című írásában úgy fogalmazott, hogy "akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok". "A tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!"

Az írás megjelenése után a Magyar Hírlap először bocsánatot akart kérni, de végül olvasóik kiállását kérték a publicista mellett. Ugyan Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter úgy vélte, hogy az 5-ös számú tagkönyvével gyakran büszkélkedő Bayernek ezek után nincs helye a Fideszben, Bayer második cigánysággal kapcsolatos írása után már úgy vélte, hogy a szerző sok mindent helyre tett.

Az írás ellen tiltakozott Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi kérdésekben illetékes alelnöke is, aki teljességgel elfogadhatatlannak minősítette azt és figyelmeztett arra, hogya  rasszizmusnak, gyűlöletbeszédnek, illetve a türelmetlenség más megnyilvánulásainak nincs helyük az Európai Unióban.

A Ki ne legyen? szerzője ellen közösség elleni izgatás bűntette miatt feljelentést tettek. Az ügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentést, ezt azzal indokolták, hogy a kialakult bírósági gyakorlatban nem számítana közösség elleni izgatásnak, amit Bayer írt a cigányokról.