Klubrádió: a bíróság hatályon kívül helyezte a médiahatóság határozatát

2013.03.05. 09:41 Módosítva: 2013.03.05. 17:03
A bíróság hatályon kívül helyezte a médiatanács tavalyi határozatát a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. Új eljárásra kötelezték a hatóságot. Az NMHH nem érti, mit mond a bíróság

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte a médiatanács határozatát, amelyet tavaly decemberben hoztak a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHZ-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A médiatanács decemberben visszavonta korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg. A döntés ellen már nem lehet fellebbezni. A vita egyébként a rádió és a hatóság között arról folyik, hogy alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva.

A médiatanács novemberben egy blogbejegyzést tett közzé, ami szerint a hatóság a Fővárosi Ítélőtábla akkori döntése nyomán kialakult helyzetet nem tudja orvosolni, mivel a bíróság szeptember 26-án meghozott jogerős ítélete ellentmondásos jogi helyzetet hozott létre, az alapján ugyanis a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázat eredményes, de a versenyben egyedüliként maradt Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen, mert nincs aláírva a dokumentum minden oldala. A Klubrádió pályázatának aláírások hiánya miatti alaki érvénytelensége több ítélőtáblai döntésből egyértelműen levezethető, vagyis ezt a követelményt nem a médiatanács állította a pályázók elé, hanem a bíróság - állítja az írás.

A bíróság most éppen azt mondta ki, hogy a helyzet egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy az NMHH állítja, egyszerűen igazat kéne adnia végre a Klubrádiónak.

Egy frekvenciát sem akar adni az NMHH

A rádió egymásik frekvenciáért, a 92,9 MHZ-ért is perben áll az NMHH-val, azzal éppen az a baja a médiatanácsnak, hogy a rádió már elvileg rendelkezik egy frekvenciával a fővárosban, a 95,3 MHz-es hullámhosszal, amelynek használatáról nem mondott le jogszerűen, a törvények pedig kizárják, hogy egy médium egy vételkörzetben két jogosultsággal bírjon.

A törvényszék egyszer már létrehozta első fokon a 92.9-es frekvenciáról szóló szerződést is, ám a Fővárosi Ítélőtábla az erről szóló rendelkezés egy részét hatályon kívül helyezte, és a per újabb tárgyalására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Dr. Stock Richárd, a Klubrádió jogásza az Indexnek elmondta, hogy ebben az ügyben először áprilisban lehet tárgyalás.

A 92,9 MHz-es frekvenciát azóta a médiatanács kereskedelmiként, 46 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíjért megpályáztatta, ám a beérkező pályázatokat érvénytelenítette, így ezt a pályázati eljárást megszüntette.

A médiatanács tanulmányozza a bíróság döntését. Közleményük szerint ez "fontos állomás a frekvenciapályázattal kapcsolatban kialakult vitás kérdések jogállami rendezésében". Hozzátették: összhangban a bíróság legújabb döntésével, a Budapest 95,3 MHz frekvencia hasznosítására új eljárás keretében kerülhet sor. Mindez azt is jelenti, hogy a médiatanács új határozatáig a Klubrádió továbbra is folyamatosan sugározhat.

Az NMHH nem érti, mit mond a bíróság

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának álláspontja szerint, összhangban a bíróság keddi döntésével, a budapesti 95,3 MHz-es frekvencia hasznosítására új eljárás keretében kerülhet sor.

A hatóság szóvivői irodája mindezt azután közölte az MTI-vel, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte a médiatanács azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban.