Az első néma epizód az ABC-sorozatban

2013.03.10. 19:11
A fiataloknak szóló Switched at Birth (Elcserélt lányok) sorozat epizódja a héten egy hang nélkül, jeleléssel ment le. Beszélgetés nem, csak atmoszféra és zene hallatszott.

Ezen a héten az ABC Family olyasmivel állt elő, amit kereskedelmi televíziós csatorna az Egyesült Államokban eddig nem mert: egy egész epizódot jelnyelven sugárzott a Switched at Birth (Elcserélt lányok) sorozatból. Semmilyen verbális párbeszéd nem hallatszott benne. Ez a nézőktől is másfajta hozzáállást, nagyobb figyelmet követelt. A show aznapi nézettsége csak minimálisan csökkent a szokásos érték alá.

773x557
Fotó: abcfamily.go.com

Ez az első mainstream sorozat az Egyesült Államokban, aminek főbb karakterei közül többet is siket színész alakít, köztük a veteránnak számító Marlee Matlin, aki 1986-ban az Egy kisebb Isten gyermekeiben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat, de láthattuk Az elnök emberei-szériában is. A színésznő most egy iskolai tanácsadót játszik, illetve a két siketnéma főszereplő közül az egyik édesanyját.

A műsor a brazil szappanoperákat idéző alapötleten túl, ami születésükkor elcserélt lányokra épít, olyan problémákkal foglalkozott 2011-es indulása óta, mint a hallásjavító implantátumok, a logopédia, valamint a siketek és nem siketek közötti párkapcsolat. Az egyik elcserélt lány, a szegényebb családban betegség miatt halláskárosodást szerzett, őt a 86-os születésű Katie Leclerc alakítja. Jóbarátját, a James Deanre hajazó motoros fiút pedig Sean Berdy. Természetesen nemcsak egymással jelelnek, de a többi szereplő is rendszeresen így kommunikál velük.

A producerek már a második epizódtól folyamatosan trenírozták a közönséget a jelnyelv használatára, mivel magától értetődően integrálták azt a dialógusokba, és arra is ráébreszthették a nézőket, hogy a szájról olvasás mennyire nehéz a legtöbb siket számára. Volt, hogy a szereplők jelelős horrrorfilmet forgattak, eddig azonban egyetlen epizód sem használta kizárólagosan a jelnyelvet. Az Uprising-ban egy olyan halláskárosultak számára létesült iskolát fenyeget bezárás, ahová több szereplő is jár.

773x557 (1)
Fotó: abcfamily.go.com

A fiatal közönségtől egyébként nem is áll teljesen távol a jelnyelv világa. Az interneten eleven szubkultúra foglalkozik ezzel, ami elérhetővé teszi azok számára, akik érteni vagy tanulni szeretnék. A YouTube is tele van olyan felhasználókkal, akik önjelölt jelnyelv-tanárok, vagy épp dalszövegeket jelelnek alá.