Ezentúl a médiatanács adja a Táncsics-díjat

2013.03.21. 14:51
Hogy a jövőben a Szaniszló Ferenc kitüntetéséhez hasonló hiba ne fordulhasson elő, Balog Zoltán miniszter javasolja, hogy a Táncsics Mihály-díjat ezután "egy független testület, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adományozza".

A jövőben a médiahatóság adja a Táncsics-díjat - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből. Eszerint Balog Zoltán miniszter a díj odaítélésének előzményeiről jelentést kért a kultúráért felelős államtitkártól. A jelentés része az a jegyzőkönyv is, amely a Táncsics Mihály-díj bírálóbizottságának üléséről készült. Ebből a minisztérium közleménye szerint a sajtóban elterjedt hírrel ellentétesen "kizárólag annyi derült ki, hogy a bizottság mindösszesen egy embert javasolt a díjra. A jegyzőkönyv egyéb információt nem tartalmazott a jelöltekről".

Hogy a  jövőben a Szaniszló Ferenc kitüntetéséhez hasonló hiba ne fordulhasson elő, a miniszter úgy döntött, hogy módosítja a művészeti középdíjak jelölésének és bírálatának rendjét. Javasolja, hogy a Táncsics Mihály-díjat (újságírók számára adományozható állami kitüntetés) ezután "egy független testület, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adományozza, így sem a miniszter, sem a minisztérium nem fogja minősíteni politikai újságírók munkáját" - zárul a közlemény. Ennek a közlemény szerint független testületnek az elnökét egyébként a miniszerelnök nevezi ki kilenc évre, bár az Európa Tanács aggodalmai miatt tavasszal módosíthatják a médiát szabályozó törvényeket. Ha a parlament megszavazza, akkor a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi majd ki a vezetőt.

Tegnap Balog Zoltán miniszter kérésére Szaniszló Ferenc visszaadta Táncsics Mihály-díját. A díjat még március 14-én kapta meg az összeesküvés elméleteiről elhíresült újságíró, akinek antiszemita és romaellenes munkásságáról az Index is közölt összefoglalót. Díjazása ellen számos jogvédő szervezet, politikai párt és újságíró tiltakozott. A miniszter még aznap közölte, hogy megbánta, hogy kitüntette, de a díjat nem lehet visszavonni. Hozzátette, hogy „az újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól” nem volt tudomása.

A miniszter március 19-én, kedden nyílt levélben kérte Szaniszló Ferencet, hogy adja vissza a Táncsics- díjat: „2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított. A döntés meghozatalát követően értesültem azokról, az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel." Balog Zoltán azt írta: „Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében."