Újabb sztrájk a BBC-nél

MTI/Index
2013.03.21. 13:41
Februárban már sztrájkoltak a tervezett leépítések miatt, most 12 órás akciót hirdettek jövő csütörtökre. Kétezer embert akarnak elküldeni a 23 ezerből.

Sztrájk lesz a jövő héten a BBC-nél a tervezett elbocsátások miatt. A jövő csütörtökre tervezett 12 órás akciót a brit újságíró-szakszervezet (NUJ) és a műszaki személyzetet képviselő BECTU érdekvédelmi csoport hirdette meg. A brit közszolgálati médiatársaság a költségtakarékosság jegyében öt év alatt hozzávetőleg kétezer fővel akarja csökkenteni a jelenlegi 23 ezres létszámot és 20 százalékkal a kiadásokat.

Ennek előzményeként a brit kormány a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi, 145,50 fontos (52 ezer forintos) szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a társaságnak.

Február közepén már sztrájkoltak a tervezett leépítések miatt a BBC-nél. A politikai és közéleti műsorokra szakosodott BBC 4 rádióállomás háromórás reggeli hírmagazinja, az 1957 óta naponta sugárzott Today, ami a legnagyobb hallgatóságú brit rádióműsor, teljesen elmaradt, helyette ismétlések és félóránként rövid hírösszefoglalók voltak. Törölték a BBC 4 hétfő déli, délutáni és esti hosszú hírmagazinjait is; helyettük korábban már leadott dokumentumműsorokat sugároztak. A BBC hazai sugárzású hírtelevíziója, a napi 24 órás hírszolgáltatást nyújtó BBC News műsorai is jórészt dokumentumfilmek ismétléseiből álltak, óránként egy-egy rövid híradással. A népszerű délelőtti magazinműsor, a Breakfast (Reggeli) rövidített kiadással, a megszokott kettő helyett egy műsorvezetővel jelentkezett.