Leváltották a közmédia hírigazgatóját

2013.04.03. 11:08 Módosítva: 2013.04.03. 11:29
Az Index úgy tudja, hogy egy reggeli értekezleten jelentették be a Híradó munkatársainak, hogy Gulyás István helyett Németh Zsolt lesz a közmédia új hírigazgatója.

Gulyás István tavaly június óta töltötte be az MTVA hírigazgatói posztját, miután az MTI-t integrálták a közmédiába, és a terület addigi főszerkesztőjét Kakuk L. Tamást leváltották.

Gulyás István a reggeli értekezleten, ahol bejelentették az új hírigazgatót, már nem vett részt. Gulyás menesztésének okáról egyelőre nem tudni semmit, de  állítólag köze lehet azokhoz a kritikákhoz, amelyeket a közmédia a hóhelyzettel kapcsolatos tájékoztatása miatt kapott. Erre utalhat egyébként az is, hogy délelőtt Giró-Szász András kormányszóvivő Böröcz Istvánnal, a közmédia vezérigazgatójával együtt tartott sajtótájékoztatót az árvízhelyzettel kapcsolatos tájékoztatásról.

Úgy tudjuk, hogy az értekezleten bejelentették azt is, hogy a volt hírigazgató marad az MTVA-nál, és a képernyős karrierjére fog koncentrálni. Gulyás kinevezése után is vezette Az Este című hírműsort, a hírek szerint most új műsort is kap.

Az új hírigazgató, Németh Zsolt az MTI Hírcentrum korábbi vezetőjének, Élő Gábornak a helyettese volt, de Élő Lomniczi-botrány miatti kirúgása után is megtarthatta pozícióját, sőt kinevezték a Hírcentrum vezetőjének.

Korábbi információink szerint a gyakorlatban eddig sem Élő vagy Gulyás volt a hírműsorok tartalmáért felelős személy, hanem a Pitbull becenéven emlegetett kemény kezű szerkesztő. Nem véletlen, hogy a hírhamisítás miatt több mint egy éve az MTVA székháza előtt demonstráló Nagy Navarro Balázs és társai Németh Zsolt eltávolításáért is küzdenek.

Kérdésünkre az MTVA sajtófőnöke, Lencsó Rita megerősítte információinkat. "Az új hírigazgató –  Galambos István, az MTI Zrt. vezérigazgatójának megbízása alapján – a továbbiakban is ellátja a Hírcentrum vezetői feladatokat. Németh Zsolt kinevezése 2013. április 2-től határozatlan időre szól.

Gulyás István korábbi hírigazgató a továbbiakban több képernyős feladatot kap, és felelős főszerkesztőként több műsor megújításán dolgozik a közeljövőben.

MSZP: a közmédiát meg kell tisztítani!

Az MSZP közleményt adott ki Németh Zsolt kinevezése kapcsán, melyben azt írják, hogy egyetértenek mindazon demokratikus törekvésekkel, melyek a magyar közszolgálati média kiegyenlítettségét, illetve politikai függetlenségét szeretnék elérni.

"Megdöbbenéssel halljuk azonban, hogy az MTVA vezetése (minden bizonnyal kormányzati nyomásra) azt a Németh "Pitbull" Zsoltot szeretné kinevezni hírigazgatónak, aki az elsőszámú felelőse a hírhamisításért, illetve a felháborító, nemzetközi visszhangot is kiváltó kitakarásért.

Az MSZP felszólítja Böröcz Istvánt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy csak olyan személyt állítson a közmédia egyik legfontosabb posztjára, aki képes megfelelni a függetlenség, és a szakmaiság legmagasabb szintű kritériumainak".