Űr-Survivor lesz a 2023-as Mars-expedíció

2013.04.24. 11:25

A mars One nevű, holland vállalat hivatlosan is bejelentette, hogy elindítja a valóságshow-ként meghirdetett űrkolonizációs programját, aminek a végén négy embert választanak ki a 10 év múlva esedékes űrutazáshoz, írja a pedestrian.tv. A kiválasztási procedúra első fázisa 2013. augusztus 31-ig tart majd, a jelentkezés feltétel egyelőre csak a betöltött 18. életév, bár nem árt a jó angoltudás sem.

Nyolcéves kiképzés, bekamerázott űrhajó

Bas Lansdorp holland vállalkozó 6 milliárd dolláros tervének lényege az, hogy 2023-ban négy űrhajós landolhasson a Marson SpaceX cég által fejlesztett Dragon nevű űrhajóval, majd ott megkezdjék a bolygó kolonizálását a később érkezők számára. A Mars One stábja első sorban abból akarja összegründolni az expedícióhoz szükséges pénzt, hogy nemcsak a kalandvágyó űrtelepesesek útját és első bizonytalan lépéseit közvetítenék, de egy tévés valóságshow-sorozatban mutatnák be, ahogy a cég egy 8 éven át tartó kiképzéssel kiválasztja a négy űrbe küldött asztronautát.

A Mars One komoly fizikai és pszichológiai teszteknek fogja alávetni a jelentkezőket, akik közül eleve az alapján szelektálnak majd, ki mennyire rugalmas, alkalmazkodó, kíváncsi, megbízható és kreatív. A fináléba bekerülő, élethosszig tartó Mars-kutatásra esélyes, 40 ember tíz négyfős csapatba szervezve komoly orvosi, mérnöki, biológiai és geológiai kiképzést is kap majd az elkövetkezendő években, hogy a vörös bolygón minden helyzetre fel legyenek készülve.

Mars 2023 - Toborzó egy tervezett űrvalóságshow-hoz

Nincs retúrjegy a Marsra

A többfordulós telepeskiválasztásra egy egész műsorsorzatot épít a Mars One. A világon minden országból várják majd a helyi selejtezőkbe az űrhajósjelölteket, akik közül a cég országonként egy-egy embert fog kiválasztani a nemzetközi selejtezőkhöz, ami már tényleg egy Survivor-szintű, "maradj életben két bottal, egy vödör kukaccal meg egy rakás hírnévre vágyó, önfejű játékostárssal a sivatagban"-típusú tűlélőshow lesz. Akik itt bekerülnek a fináléba, egy 8 éves űrkiképzést kapnak: olyan négyes csoportokra osztják fel őket, akiknek egyedül kell majd boldogulniuk a Mars bekamerázott telepeskolóniáján, ahonnan valószínűleg sosem (vagy legalábbis évekig) térhetnek vissza.

Fotó: Mars One

A földi űr-Survivor négy győztese a Mars One tervei szerint 2022 szeptemberében indul a Marsra a SpaceX magánvállalat Falcon Heavy nevű rakétájával, ami a Dragont juttattja az űrbe. Az út hét hónapig tart majd, és a buliból kiugrani is csak két év múlva lehet leghamarabb, a Föld-Mars utazásra ugyanis költséghatékonysági okokból csak 26 havonta van lehetőség a Hohmann-pálya előnyeinek kihasználásával. A marsi valóságshow szervezőinek terve szerint 2025-ben érkezne a vörös bolygóra a második telepescsoport, 20 év múlva, 2033-ban pedig már 30 űrhajós kőzetmintagyűjtős-vörös háttér előtt szexelős mindennapjait kukkolhatják a földi nézők. A 2023 utáni expedíciókat természetesen az űrvalóságshow közvetítési díjából és reklámbevételeiből finanszírozná a Mars One.

Orbitális médiahekk az egész Mars One?

A pszichológusok és az újságírók már tavaly sem osztották a holland űr-Big Brother kitalálóinak optimizmusát. Dúll Andrea környezetpszichológus szerint az űrutazás olyan extrém helyzet, hatalmas megterhelést jelent. A Mars One résztvevői ráadásul még abba sem tudnának belekapaszkodni, hogy egyszer visszatérnek. „Speciális ruházatba beszorítva, élnének idegen és extrém környezetben, légkörben, gravitációban, igen korlátozott ingerek között küzdenének nap mint nap a túlélésért, életük végéig – egy ilyen vállalkozásnak hihetetlen nagy pszichológiai ára lenne” – mondta a környezetpszichológus az Indexnek.

Az sem tiszta, hogy miből gondolják, hogy bárkit is érdekelni fog huzamosabb ideig néhány, szűk kaszniba összezárt ember, akik később vörös síkságon botorkáló emberek lesznek. A készítők feladatokkal dobják majd fel a műsort? Esetleg kiszavazás is lesz? („Jim, mivel a nézők téged választottak, hagyd el a bolygót, három perced van rá.”) Hogyan büntetnek majd bárkit ilyen, amúgy is ingerszegény környezetben? Elzárással?

A Mars One szerint a kolóniát lefoglalja majd a kutatás és az építkezés. Állítólag, miután előállítják saját építőelemeiket, bővíthetnék a lakásukat. Ezenkívül az életet kutatnák a vörös bolygón, de ennél bővebben nem fejtik ki az űrkaland kitalálói a kérdést. Annyit lehet még tudni, hogy vinnének magukkal egy üvegházat, de hogy a termelés pontosan hogyan folyna, azt már homály fedi. Szintén nem ismert, hogyan működne a műanyagelőállító-gép, amivel új tárgyakat hozhatnának létre, és meg kell majd valahogy oldaniuk a szemét problémáját is.

De fel kell vetni azt a kérdést is, hogy az űrhajósok nem esnek-e majd egymásnak egy idő után – ahogy az történt jó néhány, a témát feldolgozó filmben és sorozatban.