Obama lapos viccekkel fárasztotta a celebeket

2013.04.29. 19:50
Idén is megrendezték a White House Correspondents Dinner nevű társasági eseményt, amit az emel ki a fegyverlobbik éves közgyűlésével egybekötött pocsolyarészegség és mindenféle helyi pontentátok rendezte trafikosbálok masszájából, hogy erre a Fehér Házban kerül sor és a házigazdája a mindenkori amerikai elnök. A hivatalosan a Fehér Házban dolgozó sajtómunkások tiszteletére rendezett esemény persze már régóta nem arról szól, hogy az újságírók és az év többi napján általuk kritizált vagy éppen magasztalt politikusok smúzolnak egy sort, mert ha így lenne, akkor mit keresett az idei eseményen Psy, a koreai rapper?

A vacsorát 1920 óta rendezik meg, 1962-ig csak férfiak vehettek rajta részt, de ezt JFK megtorpedózta, és azóta sem állították vissza a korábbi rendszert. A kaja és pia mellett a vendégek szórakoztatása is kulcskérdés a vacsorán, ezt 1983-ig varietéműsorral oldották meg (1964-ben Duke Ellington is fellépett) , aztán átváltottak a mai napig alkalmazott formátumra, azaz egy vicces embert hívnak meg, aki jókat poénkodik (szőrmentén persze) a meghívottak kárára, mond pár spontán poént az elnök is, udvarias taps és indulhat a buli.

A meghívottak listája 1981-ig a washingtoni politikai és társasági elit tagjairól és az újságírókról szólt, ekkor jelent meg az első olyan celebvendég, John Jenrette egykori republikánus szenátor exfelesége, Rita Jenrette, akivel másnap tele voltak a címlapok, hiszen a hölgy a Playboy címlapján is megjelent. 1987-ben az Irán-Contra botrányban markánsan Amerika ellenes álláspontot képviselő Fawn Hall meghívása okozott fejtörést az egybegyűlteknek, azóta pedig Paris Hiltontól a Kardashian-nővérekig mindenki részt vehetett már az eseményen, aki a mellét egyszer is megmutatta valamelyik országos bulvárlapnak.

Az idei vacsorára a protokollfőnökség azt a Conan O’Brient hívta meg ceremóniamesternek, aki nyíltan Obama elnök egyik legharcosabb támogatója, így azt sem nagyon várhatta tőle senki, hogy majd leoltja a főnököt, de az mindenkit váratlanul ért, hogy az ilyenkor megszokott kritikusabb hangvételt a helyszínül szolgáló hotelnek tartogatta a komikus, aki 1995-ben már egyszer vezetett ilyen eseményt, szóval megilletődöttségről szó sem lehetett.

O’Brien a poénok java részét a médiának címezte, szívatta a CNN-t és az NBC-t, megemlítette a nézettségi rekordokat döntögető Duck Dynasty című reality-t és a Downton Abbey-t is, de ezen kívól semmi olyat nem mondott, amit érdemes lenne visszaidézni. Megmutatjuk, tessék:

Obama elnök vicceskedését egy videó vezette fel, amiben a vacsorára jegyet és minél jobb asztalt óhajó politikusok viccelődtek saját magukon a Netflix House of Cards című sorozaténak díszleteiben és ez egyik főszereplő, Kevin Spacey segítségével - a sorozat az amerikai politikai élet mocskáról szól egyébként, és már majdnem olyan életszerű, mint egy hazai közbeszerzési pályázat vagy trafiktender körüli mutyihalom. Az elnök egy másik videóban vállalt kulcsszerepet, ebben Steven Spielberg új filmjének, az Obama főszereplőjét játszotta, illetve az őt megformáló Daniel Day Lewist, és ő legalább tényleg vicces volt.

Maga az elnöki poénfergeteg, vagy hogy is kell ezt mondani, nem volt túl érdekes és izgalmas sem, pár pofont kapott a bostoni merényletről botrányosan pontatlanul tudósító CNN (“egy sztori minden oldalát bemutatják - hátha az egyik végük igaznak bizonyul”) és az NBC (“amikor hétvégén 22 kosárra dobásomból csak kettő ment be és 20 nem, az NBC menten azt akarta tudni, mi a titka annak a kettőnek”), de a beszéd stílusa meglehetősen arrogáns és csipkelődő volt, a médiát tulajdonképpen azzal vádolta, hogy nem végzik rendesen a munkájukat, ami azért annyira nem elegáns, lássuk be.

Az idei vendéglistán többek között Jeffrey Katzenberg, Harvey Weinstein, Steven Spielberg, George Lucas, Barbra Streisand, Bradley Cooper, Gerard Butler, Claire Danes, Sharon Stone, Amy Poehler, Connie Britton, Tracy Morgan, Julia Louis-Dreyfus, Josh Radnor, Tim Daly, Jessica Pare, Psy, Katy Perry, Jon Bon Jovi, Michelle Dockery and Dan Stevens, Kerry Washington, Kate Mara, Tony Goldwyn, Ty Burrell, Aasif Mandvi, John Oliver és Rebel Wilson neve is szerepelt, a puccooparádé tehát teljes volt.