Mozgólépcsőn száguld a világhír felé

2013.05.27. 13:28
Superman-jelmezben tette világhírűvé a magyar metrót egy testes srác, pedig csak főiskolai házi feladatát készítette el tisztességesen. Isti, aki a Deák téri mozgólépcső korlátján töretlenül száguld a mémmé válás felé, évek óta csinál videókat, de csak a szórakoztatás a célja.

Hagyományos műszálas Superman ruhában, de kevésbé szexi felsőtesttel halad a Deák téri mozgólépcsőkorláton fölfelé egy fiatal srác. YouTube-videó, hagyományos WTF-élmény, egy kis humor.

A hírnevet viszont nem a vírusvideó hozta meg Szalay Istinek, hanem az abból készült GIF. Ez először a Tastefully Offensive-en jelent meg, aztán gyorsan körbetolták a fél Tumblr-en is. Hogy ki és miért röpköd fél karral előre, annak először a 444 ment utána.

Superman - OFFICIAL TRAILER 2013

Szalay István a BKF Kommunikáció és média szakán még csak a második félévét tapossa, és Gayer Zoltán online filmes órájára jár. Ő és tíz társa itt kapták azt a feladatot, hogy készítsenek vírusfilmet, méghozzá Superman témában, és terjesszék a neten, a lehető legszélesebb körben. Az online film kurzus feladata ugyanis éppen az ilyen terjedési lehetőségek, módszerek vizsgálata, és a kísérletezés. Jobban sikerült, mint gondolták, teljesítményükkel verik a korábbi évfolyamokat.

A GIF-et nem Gayer csapata csinálta, ismeretlen szerző műve. Habár ezelőtt már több rövidebb fanvideó is készült a budapesti Superman alapművéből, a csoportot az most sokkal jobban érdekli, hogyan tudnák visszaterelni a forgalmat a mozgó képről a YouTube-videóra. Amikor az Index elérte a tanárt, ő akkor is éppen Istivel volt, és arról beszéltek, hogyan folytassák a sorozatot. Egyelőre csak az biztos, hogy jönnek még részek, és figyelni fogják, „hogyan mutálódnak” ezek a terjedés során. Talán ők is csinálnak néhány GIF-et.

Dr. Gayer szerint éppen „benne vannak a közepében”, úgyhogy következtetéseket még nem akar levonni. Nem túl nagy titok, de azt azért elmondta, a videó és a képsor sikerének titka ugyanaz, mint minden kultuszfilmé és mémé: egy viszonylag általános környezeten jól eltalált mozdulat, vagyis csupa olyan dolog, amit mindenki ismer, ami mindenkinek ugyanazt jelenti.

Szivacs-kockahas

Szalay Istinek valójában nincsenek szuperképességei, úgyhogy egyelőre fogalma sincs, mit csinál majd, ha a sulival végez. A marketing szakirányon gondolkodik, gerillában tuti jó lenne. Az biztos, hogy a hirtelen jött hírnévvel nincs különösebb terve, és pénzt sem akar lehúzni a sorozatból. Már évekkel ezelőtt is készített pár amatőr videót, azokkal sem volt különösebb célja, csak szórakoztatni akart. Főleg tizenéveseknek, egy bizonyos szubkultúra képviselőinek gyártott paródiákat, videojátékokkal kapcsolatos filmeket – mondta az Indexnek. Ezek még ma is fönt vannak saját YouTube-csatornáján, akad köztük olyan is, amit több mint 11 ezren láttak. Isti nem bánná, ha világhírű mém lenne belőle, de azt mondja, ő sikertől függetlenül folytatni fogja a homevideózást.

A Superman sorozatot tíz társával közösen találták ki, illetve a teljes osztály 2–3 fős csapatokra osztva dolgozott. Alapját az a lengyel pókember adta, aki videóiban a leglehetetelenebb helyzetekben járókelőket, metrózókat vagy rendőröket fúj le szerpentin sprayjel. Az ötlet, hogy Isti kockahasú hősjelmezben felröppenjen a Deák téri metró mozgó korlátján, az aktuális operatőrtől jött, a forgatás hevében.

Web 3.0

Dr. Gayer Zoltánnak minden félévben új diákjai vannak, és minden félévben akad egy új projektje. Eddig a legnagyobb feltűnést akkor keltette, amikor az LMP aláírásgyűjtő kapmányát akarta letolni, de a nemzetközi hírnévig akkor sem sikerült eljutnia. Az „Előbb lesz nekünk 200.000 aláírásunk, mint az LMP-nek, mert mi az ötösre hajtunk” Facebook-verseny azt akarta bizonyítani, hogy száznyolcvan diák is elérhet több százezer embert, nem kell ahhoz több ezer aktivista.

A ő projektjük befutott, az LMP-é nem. A hallgatók 28 nap alatt 436 242 Facebook-usert értek el. Gayer megkapta a tudományt, aki pedig az ötösre hajtott, az a jó jegyet. A Web 3.0 Nemzedék akkori sikerét szintén egy vírusvideó tolta meg, illetve hogy a BME felháborodottan büfészakozta a BKF KomMédiát. Dr. Vass László rektor az „Önöknél hány lájk egy doktori?” kérdésre akkor csak annyit válaszolt: „hét; minden bizottsági tagtól egy”.

Dr. Gayer most maga is úgy érzi: soha nem volt még ennyire híres. Amikor azt kérdeztük, számított-e rá, hogy valaha külföldre is elér egy órai munkája anyaga, magától értetődően azt válaszolta: „persze, hiszen ezért csináljuk”.