A pornó nem szellemi termék

2013.07.03. 17:35
Elutasította a müncheni városi bíróság az amerikai érdekeltségű Malibu Media nevű, szerzői jogi cég (egyesek, főleg a torrentezők szerint trollcég) kérelmét arra vonatkozóan, hogy ítéljen meg neki szerzői jogdíjat a németországban letöltött pornófilmjeire. A bíróság szerint "a szexuális aktus primitív ábrázolása miatt" a pornófilmeket nem illeti meg a német szerzői jog védelme.

A szerzői jogi trollkodás a német fájlmegosztók körében sem ismeretlen, több ezer internet felhasználó kap fenyegetést minden nap, hogy fizessen az általa letöltött anyag után szerzői jogdíjat, melynek összege néha 1000 euró fölött is lehet. Ez a fenyegetőzés különösen elterjedt a pornófilmeket forgalmazó cégek között. Erre szakosodott például a Malibu Media is, mely szerzői jogi perek tucatjait indította az Egyesült Államokban és most megpróbálta ezt a gyakorlatot átterjeszteni Németországra is - írja a torrentfreak.com.

A Malibu Media tavaly nyújtott be keresetet a német bíróságra, mivel az internet felhasználók illegálisan osztottak meg az országban a pornófilmjeik közül nyolcat, többek között a Flexible Beauty és a Young Passion című filmeket. A cég meg akarta szerezni az IP címek felhasználóinak adatait, hogy így csikarjon ki megállapodást velük. Az ügyet tárgyaló müncheni városi bíróság szerint azonban a cég beadványa számos problémát vet fel.

Először is a Malibu nem szerepel a filmeken gyártóként és azt sem tudta bizonyítani a bíróságnak, hogy övé a szerzői jog. Azt sem tudták bizonyítani, hogy a filmeket amúgy forgalmazták Németországban, márpedig ha nem volt hivatalos forgalmazás, akkor nem jár a jogi védelem. Emellett a bíróság úgy találta, mivel a filmek kizárólag a szexuális aktus bemutatására törekednek, nem számítanak személyes szellemi termékek, így a német szerzői jogi törvény értelében nem jogosultak a szerzői jogvédelemre. Az ítélet nagy csapás a cégnek, de mivel rengeteg pénz forog kockán, valószínűleg újra megpróbálják majd valahogy behajtani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport