Leépítés a Stop.hu-nál

2013.07.04. 17:00 Módosítva: 2013.07.04. 17:54
Negyedannyian lesznek a baloldali hírportálnál, mint a Fidesz kormányra kerülése előtt. Az MSZP-közeli portál nem egyesül a Népszavával, pedig a szocialista napilap a tulajdonosa.

Újabb, nagyarányú leépítés várható a baloldali Stop.hu-nál. A hírportált üzemeltető cég ügyvezetője, Wirth Zoltán is megerősítette az Index értesüléseit, de azt nem akarta elárulni, hogy hány embert kell elküldeniük. Wirth szerint ugyanis még tartanak a tárgyalások, annyi azonban biztos, hogy a Stop.hu nem szűnik meg.

“A leépítések után mindössze negyedannyian leszünk, mint a Fidesz kormányra kerülése előtt” - nyilatkozta Wirth, aki a rossz gazdasági helyzettel és a reklámpiac hanyatlásával indokolta a lépítéseket, illetve azzal, hogy nagyon kritikusak a kormányzattal, ezért sok hirdető egyszerűen nem mer náluk reklámozni.

A leépítések után kevesebb mint féltucat újságíró és szerkesztő fog várhatóan a Stop.hu-nál dolgozni, ennek ellenére nem szeretnék, ha csökkenne az olvasottságuk, ami jobb napokon megközelíti a 100 ezret is.

A Stop.hu régóta az MSZP gazdasági holdudvarához tartozik, a cég sokáig különböző vállalkozásokon keresztül a Békés Project Kft. tulajdonában volt. A Békés Project egyik tulajdonosa az az érdi Simon Dénes, aki 2005 előtt sokáig formálisan is az MSZP parlamenti frakciójának tanácsadója volt, és a Figyelő információi szerint Puch László MSZP-pénztárnok jobb keze. A cégben egyébként többek közt egy ideig tulajdonrésze volt Bodrogi Margarétának is, aki egy időben Puch László mellett volt titkárnő. A Békés Projectnek különböző időszakokban volt tulajdonrésze a Vasárnapi Hírekben és egy köztes cégen keresztül a Népszavában is.

A Stop.hu-t kiadó Coomonline Zrt tulajdonviszonyai jelenleg közel sem ilyen kuszák: tulajdonosa a Népszava Lapkiadó Kft.

Éppen ezért merültek fel azok az iparági pletykák, miszerint a Népszavát összevonnák a Stop.hu-val, de Wirth ezt cáfolta: a két lap olvasóközönsége ugyanis annyira különböző, hogy ennek nem lenne értelme. A Stop.hu nemcsak fiatalabbaknak szól, de bulvártémákat is feldolgoz. A két újság háttérrendszereit sem fogják egyesíteni, nem lesz közös a sales sem, bár a technikai szolgáltatásokat már most is ugyanaz a külső cég biztosítja a Népszavának és a Stop.hu-nak is.

Wirth szerint a Stop.hu továbbra is bírálni fogja a kormányt, sőt arra készülnek, hogy még kritikusabbak lesznek, bár saját anyagaik száma várhatóan csökkenni fog a leépítések után.