Gusztáv
-11 °C
-2 °C

A közmédia hírfőszerkesztője is érdekelt a trafikügyben

2013.07.19. 10:40
A trafikmutyit hangfelvétellel bizonyító Hadházy Ákos többek között a köztévében ellene folyó lejárató kampánnyal indokolta, hogy miért lépett ki a Fideszből. Az Index úgy tudja, hogy az m1 Híradó vezetőjének személyes érintettsége is van az ügyben, mivel családja két trafikot is nyithatott Nagykovácsiban. Németh Balázs azt mondja, hogy ez nem befolyásolja a munkáját.

Hadházy Ákos a Népszabadságnak nemrég úgy nyilatkozott, hogy a trafikbotrányt azért robbantotta ki, mert a kisembereket akarta megvédeni. „Tudtam, hogy a trafikok újraosztásával tönkreteszünk 30-40 ezer kisembert” – mondta.

Mint Hadházy elmondta: „el is mentek néhány laphoz, ám két évig ez a sztori senkit se érdekelt. Most igen. Számomra döbbenetes volt, hogy az a köztévé, amelyik a trafikmutyi miatt – a médiától egyedül – nem keresett meg engem, most azonnal megjelent, mivel interjút szeretne. Akkor lett elegem. Milyen köztévé az, amelynek 40 ezer ember sorsa, a korrupció visszaszorítása nem fontos, de az igen, hogy engem befeketítsen?″

Tény, hogy az MTVA videótárban a trafik szóra keresve idén januártól mindössze 24 anyagot dob ki a kereső, a trafikmutyira viszont egyet sem; ráadásul ezekből jó néhány a kevésbé nézett reggeli műsorokban szerepelt. Összehasonlításul az RTL Klub kérdésünkre azt válaszolta, hogy január elseje óta az esti Híradóban 53 trafikos anyaguk ment le. A TV2-nél nem vezetnek ilyen statisztikát, a saját videótárukban 11 anyagot találtunk; vagyis a TV2 még kevesebbet foglalkozott a témával.

"Nem összeférhetetlen"

Pedig a trafikügy ott van a közmédiában. Nagykovácsiban négy trafik nyílt meg július elsején, mint a helyszínen megtudtuk, ebből kettő egy tulajdonos, Varga Patrícia kezébe került, „és biztos nem véletlenül” – mondták a helyiek. Mindkét trafikot a helyi CBA-ból választották le, és mint az ajtóra kifüggesztett tábláról kiderült, a Dohánypapír Bt. a TV2-s Németh Lajos meteorológus címére van bejelentve.

Egy kis keresgélés után kiderült, hogy Varga Patrícia Németh Lajos menye, fiának, az egykor a TV2-nek sportriportokat készítő Németh Balázsnak a felesége. Németh Balázs azonban 2009 óta az MTI munkatársa, később a Hírcentrum egyik szerkesztője, majd idén február óta az MTI Híradócentrum főszerkesztője.

Az Indexnek több belsős forrás is megerősítette, hogy ez a poszt valójában azt jelenti, hogy Németh felkérésére és az ő jóváhagyásával kerülhetnek adásba a fontosabb anyagok. Ahogy néhányan fogalmaztak, „ez a funkció valójában azt jelenti, hogy a Pitbull becenevű Németh Zsolt hírigazgatóvá való kinevezése után most már ő a cenzor a Híradóban”. Németh Balázs ugyan személyesen nem tulajdonosa a két nagykovácsi trafiknak, de többen úgy vélik, hogy felesége vállalkozása miatt összeférhetetlen lett a köztévében vállalt funkciójával.

Németh Balázs az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy „nem összeférhetetlen a pozíciómmal az, hogy a családomnak trafikja van. Ennyi erővel, ha van egy taxis barátom, akkor nem foglalkozhatnánk a taxistörvénnyel, ha a szüleim nyugdíjasok, akkor a nyugdíjasokkal, mint ahogy a készülő demográfiai programmal sem foglalkozhatnánk, mivel én is kétgyerekes családapa vagyok″. A Hadházy-interjú állításaira Németh úgy reagált, hogy „a szekszárdi üggyel természetesen foglalkoztunk, ahogy minden fontos mozzanatról beszámoltunk a trafiküggyel kapcsolatban. Nem gondolom, hogy a közmédia alul kezelné ezt az ügyet”.

Az Index megkereste Varga Patríciát is, aki elmondta, hogy négy éve két kisgyerekkel van otthon, és azért vágott bele az üzletbe, mert szeretne visszatérni a munka világába. „Az egész család nagyon cigiellenes, de mi hiszünk abban, hogy ezzel az új trafiktörvénnyel tényleg visszaszorul a dohányzók száma”. Arra a kérdésre, hogy ez a vágya ellentmondásban áll azzal, hogy a következő 20 évben a trafikokból akar megélni, úgy felelt, hogy „majd meglátjuk″, „túlzónak tartom azokat a sajtóban keringő legendákat, amik arról szólnak, hogy micsoda jó üzlet a trafikozás”.

A nagykovácsi trafikos arra a kérdésünkre, hogy mit szólt a trafikmutyis hírekhez, azt válaszolta, hogy „biztos van benne valami igazság. Mi viszont nem így nyertünk, saját magunk írtuk a pályázatot, és a család összes pénzét beleforgattuk a boltba. Egyelőre, amíg a szomszéd élelmiszerboltban is árulnak cigit, nem kiszámítható a forgalom, de bízunk benne, hogy majd beindul.”

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!