Kalózrádiót fogott az NMHH a Forma 1-en

2013.08.01. 11:24

A hétvégi magyar Forma 1-es futamon lekapcsoltak egy kalózrádiót és lecsaptak néhány Európában nem engedélyezett telefonra - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményéből. Eszerint a médiahatóság munkatársai az idei futamon a szokásos zavar- és iránymérő kocsin kívül egy korszerű mérőrendszerrel is vizsgálták a lehetséges rádiótechnikai problémákat.

Erre azért van szükség, mert a verseny alatt a rádiós rendszerek zavarmentes működése elengedhetetlen a tévéközvetítések lebonyolításához és a csapatok belső kommunikációjához. De saját, védelmet igénylő rádiófrekvenciát használnak a közönség biztonságáról gondoskodó egységek is - emlékeztet a médiahatóság. Hozzáteszik, hogy egy frekvencia engedély nélküli használata vagy egy meghibásodott, nem megfelelően működő rádióberendezés komoly veszélyhelyzetek kialakulásához is vezethet.

Az NMHH munkatársai már a futam elején bemértek egy engedély nélküli kalózrádiót, ami a versenypálya mellett zenés műsort sugárzott. A közlemény szerint a kalózok a frekvenciasáv illegális használatával zavarták a készenléti egységek biztonságos kommunikációját. A mérőrendszer segítségével néhány perc alatt meghatározták a rádióadás helyét. A házilag barkácsolt és a helyszínen üzembe helyezett műsorszóró kalózadót a hatóság elkobozta.

A futamon a versenyző csapatok rádiós eszközeivel is akadtak gondok. A hatóság szakemberei több csapatnál is észleltek olyan vezeték nélküli, elsősorban Amerikában használt DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) telefonokat, melyek használata nem engedélyezett Európában. Mivel ezek a berendezések jelentősen zavarták volna a körzet mobiltelefon-szolgáltatásait, ezért a hatóság a rádiós eszközök helyszíni használatának mellőzésére kérte a csapatokat - zárul a beszámoló.