Betett az újságosoknak a trafiktörvény

2013.08.10. 10:30
Több tucatnyi újságos zárhat be, miután július 15-e óta nem árulhatnak dohánytermékeket. A nemzeti trafikok termékköre viszont nagyrészt lefedi az újságosstandokét.

A Népszabadság úgy tudja, hogy tucatnyi, elsősorban nagyobb plázákban lévő Inmedio újságosstandot zár be a Lapker Zrt., mivel a nemzeti trafikrendszer bevezetése után ezeket már nem éri meg fenntartani.

A cég nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit, de az újságosok tartanak tőle, hogy több tucat standot is érinthet a döntés az összesen 230 plázában lévő Inmedio, 115 közlekedési csomópontban működő Relay és a 230 utcai pavilon közül. Mint ismert, a Lapker Zrt. nem indulhatott a trafikpályázaton, mert azt kizárólag magánszemélyek részére írták ki.

Míg korábban az újságosok is árulhattak dohánytermékeket, most már csak a nemzeti trafikokban lehet azt megvásárolni, az új boltok termékköre azonban jórészt lefedi az újságosstandokét, így utóbbiakat egyre kevésbé éri meg fenntartani, főleg ha olyan magas bérleti díjú helyeken működnek, mint a bevásárló központok. A nemzeti trafikok így alaposan átrajzolhatják a hírlap-értékesítés piacát is.

Korábban az Indexnek több kisebb lapkiadó is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nemzeti trafikokban nem árulják a termékeiket, az újságosok forgalma viszont visszaesik, mióta nem árulhatnak dohánytermékeket, így várhatóan lapjaik eladott példányszáma is csökkenni fog.