Hatmilliárd dollárt ér a VOD-piac

2013.08.16. 12:02
Az online videótékák és a bármikor megnézhető tévéműsorokat kínáló szolgáltatások tavaly 4,2 milliárd dolláros bevételt termeltek, de öt éven belül már hatmilliónál tartanak majd. A kelet-európai piacon 89 százalékos növekedés várható.

Egy új felmérés szerint a világ tévénézői nagyon szeretik az ún. On demand-szolgáltatásokat, azaz azokat, amiknek segítségével akkor nézik meg kedvenc tévéműsoraikat és filmjeiket, amikor csak akarják. Az online videótékák népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint egy szám: az ilyen szolgáltatások éves összbevétele 2018-ra meghaladhatja a hatmilliárd dollárt. A tavalyi évről konkrét adatunk is van: 4,2 milliárd dolláros bevételt termeltek a szolgáltatások. A felmérésben 97 ország piacát vizsgálták meg.

Az USA tavaly a teljes VOD (Video On Demand) bevétel 37 százalékát adta, és várhatóan 2018-ban is megőrzi piacvezető szerepét, igaz, csak 30 százalékkal. Az észak-amerikai és európai piacok a bevétel összesen 73 százalékát hozzák, ez öt év múlva 61 százalékra csöken majd. A nagy boom a latin-amerikai és a távol-keleti piacokon várható, előbbi 129 százalékos, utóbbi 113 százalékos növekedéssel, de nem szégyenkezhet Kelet-Európa sem a maga 89 százalékos növekedésével.