Obersovszkyt előlépteti a közmédia

2013.08.27. 13:53 Módosítva: 2013.08.27. 15:40
Az Index úgy tudja, hogy a Schmitt Pál-interjúról elhíresült Obersovszky Péter veszi át Az Estét ősztől az m1-en. Az eddigi műsorvezetők közül Szöllősi Györgyi a Híradót vezetheti, Gulyás Istvánt pedig a Ma Reggelbe helyezték át.

Jövő hétfőtől tér vissza a nyáron csak hektikusan jelentkező Az Este című műsor az m1-re, de új műsorvezetővel.

Az Index több belsős forrásból is úgy értesült, hogy a köztévé vezetése Obersovszky Péterre bízza a késő esti politikai műsort. Obersovszky nevét tavaly áprilisban tanulta meg az egész ország, miután a közmédiában is szokatlanul alákérdezős, haverkodós interjút készített a plágiumügybe keveredett és ezért később lemondott Schmitt Pál államfővel. De nemcsak az ország ismerte meg a nevét, az Economist gúnyos írásban elemezte az interjút, amiben azt tanácsolták Schmittnek, hogy legközelebb írjon disszertációt a köztévére gyakorolt politikai nyomásról.

A műsorvezető 2005-ben Öljétek meg a Tévémacit! címmel botránykönyvet írt a magyar médiáról, melyben többek között korrupcióval vádolta meg korábbi munkahelye, a TV2 néhány vezetőjét is. A könyv miatt két újságíró személyiségi jogi pert indított Obersovszky ellen, Csisztu Zsuzsa a Legfelsőbb Bíróságig is elment, amely kimondta, hogy a személyéről tett tényállítások a megalapozatlanok és valótlanok, valamint súlyosan jogsértőek, bántóak és sértik a felperes emberi méltóságát.

„Az, hogy ő kapja az m1 egyetlen fontos politikai műsorát, az felér egy előléptetéssel, azt jelzi, hogy a közmédia turbófokozatra kapcsol a választások előtt, már leleplezni sem akarják, hogy mire számíthatunk” – fogalmazott  egyik forrásunk. Szerinte Obersovszkynak nem is lesz váltótársa, „csak ha megbetegszik, ülhet vissza Szöllősi Györgyi Az Estébe”.

Szöllősinek emellett csak a fél nyolcas Híradó marad, de még így is szerencsésebb másik műsorvezető társánál, Varga Editnél, aki a hírek szerint elbúcsúzhat a főműsoridős Híradótól. Az esti hírműsor ugyanis újra egyszemélyessé válik, az egyik héten Szöllősi, a másikon Borsa Miklós fogja vezetni. Arról egyelőre nincs hír, hogy a hétvégi műsorvezető, Aczél Anna maradhat-e képernyőn.

A teljes Schmitt-interjú

Az Este másik műsorvezetője, Gulyás István hétfő óta a Ma Reggelt vezeti Fazekas Krisztinával. Az eddigi férfi műsorvezető, Fábián Barna a műsor szerkesztésében vesz részt. Gulyás áprilisig a közmédia hírigazgatója volt, akkor úgy magyarázták a leváltását, hogy több képernyős szereplést, új műsort kap. A reggeli műsor – legalábbis ami a nézettségét illeti – viszont felér egy száműzetéssel.

A személyi változásokról és azok okairól szerettük volna megkérdezni az MTVA-t is, de Lencsó Rita szóvivő csak annyit válaszolt a kérdéseinkre, hogy "amennyiben változások lesznek, és szeretnénk erről tájékoztatást nyújtani, azt időben megtesszük".