Petíció az MTVA szerződések nyilvánosságáért

2013.08.29. 11:42
A bírósági kötelezettség ellenére sem hajlandó nyilvánosságra hozni műsoraival kapcsolatos szerződéseit az MTVA, mint ahogyan azt sem mondja meg, menyit fizetett Ákosnak az Új szignálokért. Az Átlátszó.hu ezért petíciót küldött Böröcz István vezérigazgatónak, és másokat is erre buzdít.

Petícióval fordul az Átlátszó.hu az MTVA vezérigazgatójához, Böröcz Istvánhoz annak érdekében, hogy kikényszerítse a szervezet átlátható működését. Az Átlátszó szerint ugyanis az Alap évente tízmilliárdos nagyságrendben költ el közpénzt úgy, hogy az ezt megalapozó döntésekről és szerződésekről nem tesz közzé adato és semmilyen adatigénylést nem teljesít - még azután sem, hogy sorozatban bukja el a közérdekű adatos pereket.

Legutóbb a Marslakók című sorozat esetében adott igazat a bíróság az Átlátszo.hu-nak. Az eljárásban előbb a Fővárosi Törvényszék első fokon tavaly novemberben mondta ki, hogy az MTVA köteles átadni a lapnak a Marslakók című sorozat költségeiről szóló dokumentumokat és a műsor megszüntetéséről szóló szerződést. A Fővárosi Ítélőtábla ezután másodfokon is az atlatszo.hu javára döntött, amikor helyben hagyta a Törvényszék ítéletét. Az MTVA mégsem küldte meg az adatokat, pedig a határidő már letelt. Ugyanígy – annak ellenére, hogy több mint két hónapja jogerős ítélet mondta ki, hogy az MTVA köteles kiadni Várhegyi Attila volt szolnoki polgármester cégével kötött szerződést –, a közmédia ezt a dokumentumot sem bocsátja rendelkezésre. Ezekben a perekben az MTVA az üzleti titok védelme mögé bújik, pedig a bíróság rendre kimondta: az üzleti titok védelménél előrébb való a közpénzek nyilvánosságára vonatkozó elv. Aki tehát közpénzt használ fel, nem hivatkozhat üzleti titkaira, a bíróság ezek védelménél fontosabbnak tartja az átláthatóságot.

Az atlatszo.hu eddig számos esetben perelte az MTVA-t. Ezek kimeneteléről, adatairól bárki tájékozódhat az oldal ügyregiszetében, melyből látható, hogy az Átlátszó eddig nem vesztett pert az MTVA-val szemben, és jelenleg is öt eljárás van folyamatban.

Az átlátszó a Marslakók mellett a Maradj Talpon, Magyarország, Szeretlek!, A dal – Eurovíziós Dalfesztivál, Fábry, On the Spot műsorok kapcsán kérte a bíróságtól, hogykötelezze az MTVA-t, hogy küldje meg számukra a fenti műsorok előállítására, illetőleg a nyilvánossághoz való közvetítési jog megszerzésére vonatkozó szerződéseket, illetve az esetleges szerződésmódosításokat. Minden esetben megnyerték a pert, az MTVA azonban nem tett eleget a bírósági kötlezettségnek.

Pedig az Átlátszó.hu szerint ők ritkán kérnek nagyobb mennyiségű adatot. Az említett ügyek mellett jelenleg azt is szertnék tudni, mennyiért írt Ákos új szignált a közrádiók számára, jelenleg ugyanis erről sem lehet tudni semmilyen infomációt. Az Átlátszó ezért most petíció formájában kéri Böröcz István vezérigazgatót, ne akadályozza tovább, hogy az adófizetők megtudhassák, mire költi pénzüket az MTVA, és a kérvény aláírására buzdít mindenkit.