Tizenegymilliós büntetés a kábelszövetségeknek

2013.09.04. 17:18
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapítása szerint a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ) műsorterjesztési mintaszerződései versenykorlátozó kikötéseket tartalmaztak, így megbüntették őket.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárásában a két kábelszövetség műsorelosztási mintaszerződéseinek feltételeit, illetve a szövetségek 2005- 2009 közötti tagfelvételi gyakorlatát vizsgálta. A mintaszerződéseket a két szövetség az egyes műsorszolgáltatókkal előre egyeztette, tagjaik ennek alapján kötötték az egyedi műsorterjesztési megállapodások a csatornákkal.

A GVH vizsgálata szerint a szövetségek mintaszerződéseikben olyan kedvezményeket biztosítanak a szövetségi tagoknak, amelyből a szövetség(ek)en kívüli műsorterjesztők nem részesülhetnek. A kikötések továbbá meghatározták a szövetség(ek)en kívüli szolgáltatókkal szemben érvényesíthető díjakat is, amikhez nem mellesleg a szövetségi kedvezmény mértékét is kötötték. A kikötéseket a műsorszolgáltatók nem mindig vagy nem feltétlenül teljes körűen alkalmazták.

A GVH megállapította, hogy a mintaszerződéseknek a szövetségi tagok számára kizárólagos kedvezményt biztosító rendelkezései versenykorlátozónak tekinthetők. A GVH az is megállapította, hogy ezek a kedvezmények számottevő költséghátrányt (átlagosan 4-5%) is okozhattak a szövetség(ek)en kívüli műsorterjesztőknek. Ez pedig a verseny gyengüléséhez vezethet, valamint a szövetség(ek)en kívüli terjesztők csatornakínálatának szűküléséhez, fejlesztési forrásaik csökkenéséhez.

A Gazdasági Versenyhivatal a két szövetség magatartását külön-külön jogsértőnek minősítette. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetséget 8.000.000 Ft, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetséget pedig 3.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.