Illés Zoltánnal és kommunista kurvákkal támad vissza az RTL Klub

2013.09.11. 23:15 Módosítva: 2013.09.11. 23:22
Az RTL Klub bíróságon támadja meg a Médiatanács határozatát, amellyel több, mint 14 millió forintra büntette a csatornát az Éjjel-Nappal Budapest című műsor miatt.

Az RTL Klub az elmúlt évek legszórakoztatóbb közleményében jelentette be csütörtök este, hogy bíróságon támadják meg a Médiatanács határozatát.

Irodalmi művekre hivatkoznak

Káros magatartásminták

A Médiatanács állampolgári bejelentés alapján vizsgálta a RTL Klub februárban elindított főműsoridős sorozatának két márciusi epizódját.

Az NMHH szakértői a vizsgálat során megállapították, hogy az Éjjel-Nappal Budapest kifogásolt adásait magasabb, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni - írtuk kedden. A döntés szerint nem kerülhetett volna este nyolc órakor adásba, a kérdéses részeket legkorábban este kilenc órakor lehetett volna vetíteni. A vizsgált két epizód miatt 6-6 millió forint, a 19 előzetes miatt pedig összesen 2,3 millió forint bírságot szabott ki a hatóság a csatornára.

A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert az adások károsan befolyásolhatták a kiskorúak személyiségfejlődését. Úgy látták, hogy több jelenet azért volt különösen problematikus, mert szereplőik maguk is kiskorúak voltak, és az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a trágár nyelvezet, szexuális utalások úgy jelentek meg benne, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek.

A szakértői elemzés szerint az adások reális konfliktusokat ábrázoltak ugyan, ám ezekre semmilyen pozitív megoldást nem adtak. A szereplők – különösen a szülő-gyermek viszonyban – nem kezelték a problémákat, hanem rendszerint agresszíven viselkedtek, majd kiléptek a szituációból.

Mint írják, "a Médiatanács határozatában arra hivatkozik, hogy "összhatásában értékelte az alkotásokat", miközben összesen két epizódot említ. Nem hisszük, hogy magyarázatra szorulna, hogy egy naponta jelentkező műsor esetében értelmetlen két epizódból következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy hogyan ábrázolja a sorozat "Kristóf és a nők" vagy "Hanna és szülei" kapcsolatát".

Az RTL Klub a fikciós dokureality kapcsán igen vicces módon arra hivatkozik, hogy "számtalan irodalmi művet találhatunk ugyanis, amelyben a szereplők viszonya változik, személyiségük fejlődik. Ha ezekből a művekből kiragadnánk egy-egy fejezetet és csak azokat vizsgálnánk, nyilvánvalóan rossz elemzések születnének. Az Éjjel-Nappal Budapest rendszeres nézői biztosan nem gondolják azt, hogy Kristóf első hónapokban látható viselkedését bárki pozitív példaként mutatta be, ahogy Hanna kamaszkori kicsapongásai sem jelenthetnek követendő példát".

A csatorna állásfoglalása szerint "nem vitatás azonban, hogy mindkét magatartás, sőt, az Éjjel-Nappal Budapest konfliktushelyzetinek többsége a társadalomban létező jelenség.  Mint ahogy létezik alkohol- és drogfogyasztás is, ezeknek a problémáknak az ábrázolása, a személyes sorsokra gyakorolt negatív hatás bemutatása pedig nem megy anélkül, hogy magát a helyzetet bemutatnánk".

Illés Zoltánt is bevetik

Az RTL Klub szerint "különösen sajátságos büntetést kapni azért, mert Kristóf csúnyán beszél a nőkkel éppen egy olyan napon, amikor a Parlamentben egy képviselő egy képviselőtársával - történetesen egy nővel - szemben éppen olyan hangot enged meg magának, amelyet minden jóérzésű ember elítél".

Mint írják, mindig, minden fórumon jelezték, hogy az Éjjel-Nappal Budapest fikció, "így furcsának tartjuk a Médiatanács azon kifogását, hogy a nézői panaszokból az derül ki, hogy a nézők ezzel nincsenek tisztában. Nem hisszük, hogy néhány panaszos tévhitéből általános következtetést lehetne levonni a nézők összességére vonatkozóan. Álláspontunk szerint a médiaszolgáltató ezekben az esetekben csak akkor lenne felelős, ha eltitkolná ezen művek fikciós voltát. Mi ezt nem tesszük: a sorozat végefőcímében minden nap láthatók a karakterek valódi nevei is".

A kommunista kurva mehet?

És akkor jöjjön az RTL Klub közleményének csattanója: "különösen aggasztónak és szimbolikusnak tartjuk, hogy döntésüket éppen a Médiatanács új elnöke megválasztásának napján hozták.

Az is árulkodó, hogy miközben az Éjjel-Nappal Budapest megbüntetett epizódjai a Médiatanács szerint károsak a kiskorúak személyiségfejlődésére, a Médiatanács saját
honlapján pozitív példaként említi a 12-es korhatárbesorolásra a Duna tv műsorát (itt nézhető meg, a jelenet 13:25-08:55-ig tart) amelyben kisípolás nélkül hallható a buzi, a "kommunista kurva" kifejezés. Persze lehet, hogy úgy gondolták, hogy azért 12-es, mert mindez nem marad megtorlás nélkül: a jelenetben a tanár ugyanis egyszerűen pofon vágja a gyereket".