NMHH: lemondott Szalai bizalmi embere

2013.09.11. 08:45 Módosítva: 2013.09.11. 10:08
Távozik az NMHH-tól Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes, akit még Szalai Annamária vitt magával a hatóságba.

Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes a múlt héten még bejelentette, hogy megállapodtak a mobilcégekkel, hogy 2022-ig meghosszabbítják a jelenlegi szolgáltatók frekvencialicenceit, ebből százmilliárd forint bevétele lesz az államnak.

A mobilügyekbe bukott bele?

Hullanak Szalai emberei

Mint azt az Index elsőként megírta, két hete rohamrendőrök fogták el Szalai Annamária bizalmasát, elnöki főtanácsadót a médiahatóság Ostrom utcai épületében. A Központi Nyomozó Főügyészség katonai ügyészsége lapunk kérdésére nem árulta el, hogy mivel gyanúsítják Péceli Editet, csak annyit közöltek, hogy a büntetőeljárás szigorúan titkos minősítésű, ezért azzal összefüggésben egyéb információt nem áll módjukban közölni.

Mátrai Gábor szintén bizalmasa volt Szalai Annamáriának, közleményében is utal rá, hogy az egykori elnök felkérésére „örömmel mondtam igent, különös tekintettel arra, hogy Szalai Annamáriával már a hatóság megalakulása előtt is kiváló szakmai és emberi kapcsolatban voltunk”.

Mátrai tavasszal viszont még az ellenkezőjét lebegtette meg. A mobilcégek képviselőit áprilisban arról tájékoztatta, hogy nem kívánja automatikusan meghosszabbítani frekvenciahasználati jogosultságukat. A Vodafone bírósághoz fordult emiatt, mivel úgy vélték, az NMHH döntése nem felel meg az érvényes szerződéseknek – emlékeztett a Népszabadság.

A lap ugyanakkor azt írja, hogy Mátrai lemondásának köze lehet ahhoz is, hogy tavaly az MVM-Posta-MFB konzorcium nyerte az országos szolgáltatásra alkalmas frekvenciacsomagot, ezt a döntést később a bíróság viszont jogerősen megsemmisítette, mondván több eljárási szabálytalanság történt az eljárás során.

Szalai halála után döntött

A hírközlési elnökhelyettes Szalai Annamária felkérésére 2010 augusztusa óta töltötte be a posztot, munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Mint Mátrai nmhh.hu-n megjelent közleményéből kiderül, legfontosabb feladata a magyar digitális gazdaság fejlődését szolgáló megfelelő feltételek megteremtése volt, az országos digitális átállás megszervezése és elindítása, az állami frekvenciavagyon felelős hasznosításának új alapokra helyezése, valamint az internetbiztonság növelése.

Mátrai közleménye szerint az NMHH alapító elnökének halálát követően döntött úgy, hogy szakmai pályafutását más keretek között folytatja. Ugyanakkor azt is fontosnak tartotta, hogy a hatóság új elnökének kinevezéséig a feladatkörét maximális szakmaisággal vigye tovább, és adja át az NMHH új vezetésének. Karas Monika hivatalba lépését követően tájékoztatta az új elnököt a legfontosabb ügyekről, „egyszersmind felajánlottam lemondásomat is, ezzel is lehetőséget teremtve arra, hogy az új elnök a hatósági munkát döntően befolyásoló vezetői pozíciókban ugyanolyan szakmai és bizalmi döntéseket hozhasson, amelyeket a hatóság alapító elnöke is meghozhatott”.

Karas Monika az NMHH, valamint a Médiatanács elnöke megköszönte Mátrai Gábornak a magyar hírközlési szektor fejlesztése érdekében végzett államigazgatási munkáját, és további szakmai pályájához sok sikert kívánt.