Nem gyávaságból nem lesz magyar adás az Euronews-on

2013.09.18. 10:27 Módosítva: 2013.09.18. 10:49
A világ 155 országban sugárzó hírtévének egyelőre sehol sincs nemzeti mutációja, tehát nem a magyarországi választások miatt halasztották el a magyar adás elindítását.

A szövegkörnyezetből kiragadva adta hírül hétfőn a Politics.hu a magyar Euronews vezetőjének a Népszabadságnak adott interjújából azt a mondatot, miszerint „a látszatát is el akarjuk kerülni, hogy az Euronews a saját eszközeivel be akarna avatkozni a választási kampányba”.

Szó sincs halasztásról

A cikk azt sugallta, hogy az Euronews a választások miatt elhalasztotta a magyar adást, holott az eredeti interjúban az is elhangzik, hogy szó sincs a magyar mutáció elhalasztásáról, hiszen annak elindításáról még döntés sem született. A Politics.hu-n megjelent cikk óta a magyar Euronews stábját többen gyávasággal gyanúsítják a közösségi oldalakon.

Kert Attila, a magyar Euronews vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy már kért pontosítást a Politics.hu-tól az ügyben. Mint mondta, félreértették a nyilatkozatát: „Az Euronews nem belföldi csatornát indított Magyarországon, hanem a világon mindenhol elérhető nemzetközi programot tette hozzáférhetővé a magyar nyelvű nézőknek – ahogy ez 12 nyelv esetében már működik. Ez azt jelenti technikailag, hogy a nézők a világon mindenütt ugyanazt a képet látják, más-más nyelvű hanggal.”

Mint mondja: „Sehol a világon nincsen külön belföldi tartalom, hiszen az Euronews nem egyes országok, hanem a világ, és főként Európa ügyeiről szól. Valóban szerepel a távlati tervek között, hogy valamikor elinduljon egy ilyen nemzeti mutáció a különböző országokban, de erről még nem született döntés, így azt elhalasztani sem lehetett. Olyannyira, hogy erre az újításra a központban még nem is született üzleti modell, sem pedig költségvetés. Ettől függetlenül az Euronews budapesti tudósítója természetesen be fog számolni minden, nemzetközi szempontból is érdekes magyar hírről – ahogy azt tesszük például a német, spanyol vagy éppen törökországi eseményekkel is.”

A magyar Euronews vezetője az Indexnek kifejtette, hogy a stáb október elején kezd el Budapesten dolgozni (addig Lyonból készítik a magyar nyelvű adást), tehát, ha most születne a nemzetközi hírtévében egy olyan döntés, hogy elindítják a nemzeti tartalmakat, akkor sem biztos, hogy a magyar stáb a választásokig technikailag fel tudna készülni ennek elindítására – de hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs is napirenden ez a kérdés.

Pont ugyanazokat a híreket kapjuk, mint a görögök

Kert Attila júniusban adott interjút az Indexnek, már akkor érezhető volt, hogy a külföldi tulajdonosú csatornától mást várt a közönség. „Az Euronewstól sokan azt várták az indulás előtt, hogy külföldi tulajdonossal a háttérben, a magyar politika által befolyásolhatatlanul konkurenciája lesz majd a cseppet sem kiegyensúlyozott hírtévéknek. Aztán kiderült, hogy itthon is pont ugyanazokat a híreket kapjuk, mint a portugál vagy a görög Euronews nézői, magyar tudósítások pedig csak akkor kerülnek be a hírfolyamba, ha az Európa más országaiban is hír lehet. Ti éreztetek ebből a csalódottságból valamit Franciaországban?” – kérdeztük tőle.

A magyar Euronews vezetője akkor azt felelte: „Azt láttam, hogy nagy várakozás előzte meg az indulást, és a szakma is azt gondolta, hogy egy magyar CNN fog indulni, ahol majd nagy leleplező anyagokat fogunk készíteni. Ehhez képest nagyon más, amit csinálunk, mégis úgy tűnik, hogy támogató a fogadtatásunk a szakmától és a közönségtől egyaránt. Az Euronews nem lesz a konkurense – semmilyen értelemben sem – a magyar hírcsatornáknak: kiegészítő kínálatot nyújtunk azoknak a nézőknek, akik nem elégednek meg az egyszerű magyarázatokkal, hanem a világ híreire és összefüggéseire is vevők.”