1,14 milliárd forintba került a Marslakók?

2013.09.19. 18:35
Három jogerősen megnyert per és egy büntetőfeljelentés után az MTVA elküldte az alvállalkozói szerződéseit az Átlátszónak. A tényfeltáró portálon átböngészhető, beszkennelt számlák szerint a Marslakók című tévésorozat elkészítéséért összesen bruttó 1,14 milliárd forint értékben állított ki számlát az MTVA-nak a Marslakók Produkciós Kft.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, az Átlatszó feljelentette a rendőrségen az MTVA-t közérdekű adatok eltitkolásának bűncselekménye miatt. A dolog előzménye a Marslakó-ügy volt: jogerős bírósági ítélet mondja ki ugyanis, hogy a kért adatok a nyilvánosságra tartoznak, az MTVA mégsem volt hajlandó nyilvánosságra hozni ezeket.

„Ebben a nagyságrendben viszonylag szokatlan módon kézzel állították ki a számlákat. A szolgáltatás leggyakoribb megjelölése annyi, hogy műsorgyártás, aminél mennyiség megjelölése nélkül a legváltozatosabb összegek szerepelnek. A Marslakókat 2012 egyik legdrágább köztévés produkciójának tervezték, és még a tervezettnél is jelentősen többe került. Kérdés, hogy ezt mi okozta, és hogy nem kapott-e a szerződésben foglaltaknál többet Jáksó László cége. Sajnos a számlák és a kimutatás alapján csak a kérdés adja magát, de azt megválaszolni nem lehet.” - írja az Átlátszó.

1544 004
Fotó: átlátszó.hu

„A műsor előkészítéséért hat részletben, 2011 novemberétől 2012. február végéig a Marslakók kiszámlázta a költségvetésben erre a célra megállapított 141 millió forintot. Majd a gyártásra június végéig 54 részletben összesen nettó 588 millió forintot fizetett ki az MTVA, amihez még nettó 82 millió forint barterben elszámolt követelés járult. Így a Marslakók Kft. összesen nettó 900 millió forintért (bruttó 1,14 milliárd forintért) gyártotta le a 77 epizódos első és egyetlen évadot.

A zavart növeli az is, hogy az MTVA általunk szintén szivárogtatás alapján közzétett 2012-es költségvetési tervezete ugyan három különböző forgatókönnyel számol még a Marslakók sorsa tekintetében (167, 144, illetve a végül nyerő 77 epizód), de az első évadra ott is csak bruttó 592 millió forint összes gyártási költség szerepel. Igaz, a költségvetésbe az előbbi összeg részeként az epizódonkénti költség mellett 178 millió forint egyszeri költséget, illetve külön soron 250 millió forintot előkészítés címen is beterveztek. Ez még így is csak 842 millió forint 77 Marslakók-részre a költségvetésben, aminél önmagában a Marslakók Kft.-nek ténylegesen kifizetett összeg is több volt, holott a költségvetésnek elvileg az MTVA-nál felmerülő kiadásokat is fedeznie kellett.”