no

Az idei Emmy-gála átrajzolhatja a tévétérképet

2013.09.22. 19:02
Pár óra múlva 65. alkalommal osztják ki a tévés Oscarnek is nevezett Emmy-díjakat, a televíziós szakma egyik legnagyobb elismerését. A díj értéket persze kétséges, a sorsukról döntő Amerikai Tévéakadémia tagjait évek óta azzal vádolják, hogy nem igazán vannak képben a valóban értékes tartalmakat és színészi teljesítményt illetően, de ez minden díj esetében így van - ez egy szubjektív műfaj, aki ezt nem tudja elfogadni, az ne nézzen ilyen gálákat. Az idei díjátadó nagy kérdése, hogy az átalakulóban lévő tévézési szokások mennyiben befolyásolták a szavazókat, azaz nyerhet-e Emmy-díjat a legjobb drámák közöt egy olyan sorozat, amit kifejezetten az internetes fogyasztóknak készítettek, és hagyományos tévécsatornákon nem látható.

A kérdéses sorozat a House of Cards (Kártyavár), az online videókölcsönzőből sorozatgyárrá előlépett Netflix nevű cég első teljes mértékben saját gyártásban készült politikai drámája, amiben Kevin Spacey mutatja meg, mennyire gusztustalan is a politika. Az anti-Elnök embereinek is tekinthető sorozatot (a nálunk is vetített NBC-drámával ellentétben a House of Cards nemhogy nem idealista, hanem sötétebb képet fest az amerikai nagypolitika működéséről, mint a magyar sajtó egy év alatt a mienkről) kilenc díjra jelölték, melyek közül kettőt már meg is nyert (legjobb szereposztás és legjobb operatőri munka - egykamerás sorozat) az úgynevezett technikai Emmy-díjkiosztón, amit a magyar idő szerint hétfő hajnalban sorra kerülő nagy gála előtt rendeztek. A két gálára azért van szükség, mert annyi kiosztandó díj van, hogy mindet lehetetlen egy élő tévéműsorba beszuszakolni. Nem mellesleg ezen a gálán kapott Emmy-díjat a Borgiák jelmezkivitelezője, Homonnay Gábor is, erről itt írtunk.

A már megnyert két díj mellé a House of Cards lehet a legjobb dráma, és a két főszereplő, Kevin Spacey és Robin Wright is nyerhet saját kategóriájában, amivel a Netflix igencsak markánsan jelezné, hogy a kábeltévés sorozatok mellett az alternatív sorozatgyártók is betették a lábukat a piacra. A Netflix sikere az Amazon, a Yahoo, a Hulu és a Microsoft malmára hajthatja a vizet - ezek a cégek nagyüzemben gyártatják vagy készítik éppen elő drámáikat és vígjátékaikat, amiket a Netflixhez hasonlóan csak előfizetőiknek tesznek majd elérhetővé az interneten.

A House of Cards esélyeit viszont rontja, hogy a Totál szívás (Breaking Bad) sajtója nagyon-nagyon jó, joggal persze, mert az idén búcsúzó sorozat rettentő jó epizódokkal jelentkezik, és ugyan a mostani gálán nem ezekre szavaztak, de a felhajtás már hónapok óta tart, így nem csodálkoznánk, ha a legjobb dráma és a legjobb férfi főszereplő Emmy-díját a metamfetamint főző kémiatanár kalandja kapná. Bryan Cranston már három Emmy-t is kapott a szerepért (2008-2009-2010), mint ahogy a legjobb férfi főszereplő kategória másik nagy esélyese, Damian Lewis is kapott szobrot (tavaly) a Homeland - A belső ellenség című nagyszerű drámában nyújtott teljesítményéért, szóval Kevin Spacey győzelmi esélyei annyira azért nem túl fényesek.

A vígjátékok között a fogadóirodák a Modern családot, a Facebook népe az Agymenőket (The Big Bang Theory) tartja nagy esélyesnek, ettől még persze simán befuthat a New York-i hipszterekről szóló Csajok is, aminek készítője, egyben főszereplője, Lena Dunham a legjobb vígjátékszínésznő díjára is esélyes, legalábbis ha hiszünk a sorozat körüli, mesterségesen keltett hisztériának. A legkevésbé megtippelhető kategóriák mint mindig, a mellékszereplőké: a drámai mezőnyben a férfiak között Jonathan Banks és Aaron Paul a Totál szívásért, Peter Dinklage a Trónok harcáért, Mandy Patinkin pedig a Homelandért érdemelné meg a szobrot, de ha fogadnunk kellene, Aaron Paulra tennénk egy nagyobb összeget - eddig négyszer jelölték és kétszer nyert is.

A nőknél a drámai kategóriában Maggie Smith (Downton Abbey) lehet a legjobb mellékszereplő, de a Totál szívás lendülete szoborhoz juttathatja azt az Anna Gunnt is, akit a nézők egyöntetűen rühellnek Walter White feleségének szerepében (a színésznő a karakter védelmében kénytelen volt egy cikket megjelentetni a New York Times-ban). Ami a főszereplőket illeti, Claire Danes második Emmy-díját nyerheti a Homelandért (tavaly kapta az elsőt), de ha meglepetésre játszunk, akkor a Botrány című csodálatosan giccses szappanopera főszereplőjét, Kerry Washingtont vagy a Nashville-ben is brillírozó Connie Brittont is várhatjuk befutónak.

A gála hajnal kettőkor kezdődik, és az a Neil Patrick Harris vezeti majd, aki már 2009-ben levezetett egy gálát (meg utána három Tony-díjat is), szóval jó kezekben lesz a szórakoztatásunk. A 65. Emmy-díjkiosztót nálunk az HBO adja élőben.