2015-ben jön a fizetős RTL Klub

2013.09.25. 11:39

Eljött az idő, hogy a sikeres tartalmaikból most már bevételt is generáljanak - mondta Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója a Marketing&Media magazinnak. A lap online verzióján olvasható interjúrészletben az is elhangzott, hogy vélhetően 2015. januárja után fognak pénzt kérni az RTL Klubért, amely 17 évig ingyenesen fogható volt. Gerkens hozzátette, hogy fair árat szeretnének szabni. "Ami bennünket illet, az biztos, olyan árat szeretnénk az RTL Klubért kérni, amely tükrözi a csatorna nézőszámát. Az ugyanis nincs rendben, hogy valaki egyszázalékos közönségarányért ugyanakkora összeget kapjon, mint más 25 százalékért, vagy akár 30-ért, sőt néha 50-ért" - magyarázta.

Dirk Gerkens szerint ez fontos bevételi forrás lesz, hiszen nincs túl sok módja annak, hogy növelni tudják a forgalmukat. "Azt várjuk tőle, hogy néhány milliárd forint pluszbevételt jelent majd éves szinten. Sajnos ez sem tudja kompenzálni azt a visszaesést, amelyet a reklámpiac csökkenése jelentett az RTL Klubnak, viszont egészségesebb üzleti modellt teremt akkor is, ha a reklámpiac megint válságba kerülne" - tette hozzá.

A reklámadóról elmondta, hogy teljesen elfogadhatatlannak tartja, a felét az RTL Klubnak kellene megfizetnie, "tehát egy RTL-adóról van szó, amely az egész ágazatnak ártana, hatással lenne az ügynökségekre és végső soron az ügyfelekre is". Kiemelte, hogy az adó teljes összege egyébként a közszolgálati televízió éves büdzséjének tíz százalékát teszi ki, úgyhogy ha a kormány valóban szeretne spórolni, akkor sokkal célszerűbb lenne a köztévénél költséget csökkentenie.

Az RTL kisebb csatornáival, az RTL II-vel, a Film+-szal és a Coollal nagyon elégedett, hiszen elmondása szerint vannak olyan napok, amikor a Film+ veri a TV2-t. Az RTL II-n hónapokon belül indul a Való világ 6, ami nagy lökést adhat az adó nézettségének.