Szauer: Nagy baki történt

2013.11.07. 11:20 Módosítva: 2013.11.07. 13:31
Szauer Péter a HVG vezérigazgatója szerint helyesen cselekedtek, amikor kiadták a forrásukat, Gavra Gábor viszont nagyot hibázott. A HVG megítélése szerinte a közönség dolga.

Szauer állítása szerint pusztán azért nem állt ki eddig személyesen a nyilvánosság elé, mert nem volt itthon. A Kreatívnak elmondta, kikerülésekor nem tudta megnézni a videót, mert nem volt internetközelben, de amikor két nap múlva látta, azonnal úgy érezte, hogy nagy baki volt bizonyítékként közölni ezt a felvételt. Amikor a szakmai hiba kiderült, szerinte Gavra Gábornak is egyértelmű lett, hogy a HVG-s karrierjének vége, és mindenki egyetértett abban, hogy ilyen problémával még nem kellett szembenézniük a lap fennállása óta. A Kreatív kérdésére, miszerint nem jött-e későn a lemondás, Szauer azt mondta, szükségük volt ennyi időre, hogy kiértékeljék a helyzetet. Ennek ellenére Szauer szerint a belső szavazáson a szerkesztőség többsége további bizalmáról biztosította Gavrát.

Szauer szerint Gavra hibázott, amikor egy személyben döntött egy ilyen fontosságú anyagról, ez korábban a HVG-nél vagy Hvg.hu-nál nem fordult elő. Szauer hangsúlyozta, továbbra is tartják magukat a szakmai és etikai követelményekhez, szerinte előfordulhat, hogy megpróbálják majd a közvéleményt ellenük hangolni, de a brand megítélése az olvasókon múlik.

Szauer elismerte, hogy sokan bírálták őket, amiért kiadták a forrásukat – tehát hogy kitől kapták a bajai videót –, ami az újságírói etika szerint nem helyes dolog, emellett félő, hogy a források ezután jobban tartanak majd a sajtótól. Szerinte azonban ez egy speciális eset, hiszen kiderült, hogy a videó hamis, és a rendőrség is foglalkozik az üggyel. „Ha valamekkora esélye lett volna annak, hogy a videó valódi, akkor megtagadtuk volna a forrás kiadását” – mondta a vezérigazgató.

A bajai videó, amit elsőként a Hvg.hu közölt, azt mutatja be, hogy egy férfi jelentős összeget ígér beszélgetőtársainak, ha ők és a családjuk a Fidesz jelöltjére szavaznak a bajai időközi választás megismételt fordulóján. Később kiderült, hogy a felvétel hamis, a jelenetet megrendezték.

A Hvg.hu szerkesztősége korábbi írásában súlyos, megengedhetetlen hibának minősítette címadását és minősítését a bajai videóval kapcsolatban. Akkor azt írták, hogy  „a körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk”.