Böröcz után Gazsót is félreállíthatják

2013.11.12. 10:47 Módosítva: 2013.11.12. 11:40
Több forrásból megerősített információink szerint Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettese lehet az MTI új vezérigazgatója, miután az előző vezetőt, Galambos Istvánt áthívták a közmédiába. A vezérigazgató-választás első fordulója a nyilvánosság teljes kizárásával már múlt héten megtörtént, eredménytelenül. Úgy tudjuk, hogy a Médiatanács keddi ülésén nevezhetik meg az újabb két jelöltet, köztük Gazsót.

Helycserés támadás zajlik a közmédiában, miután Karas Monika, az NMHH elnöke az MTVA vezérigazgatóját, Böröcz Istvánt áthívta a médiahatósághoz. Böröcz vagyongazdálkodási, stratégiai- és struktúrafejlesztési vezetőnek való kinevezését a szakmában egyértelműen úgy értékelték, hogy a közmédia vezetőjét leváltották.

Eredménytelen volt az első forduló

Utódja, Szabó László Zsolt lett az MTVA-nál, akinek első intézkedései közé tartozott, hogy Galambos Istvánt, az MTI vezérigazgatóját felkérte a közmédia vezérigazgató-helyettesének. Galambos október 31-én jelentette be felmondását a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnökének, Balogh Lászlónak.

Az Index információi szerint múlt kedden az NMHH Médiatanácsa már megtette első jelöléseit az MTI új vezérigazgatójának személyére, akikről a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma múlt szerdán már szavazott. Az első forduló azonban az eddigi szokásoktól eltérően a nyilvánosság teljes kizárásával történt, sem a Médiatanács, sem a kuratórium honlapján nincs nyoma annak, hogy kik voltak a jelöltek, és milyen eredménnyel zárult a szavazás.

Információink szerint az első forduló eredménytelenül zárult, mivel a kuratóriumnak kétharmaddal kellett volna a két jelölt közül kiválasztania az új vezérigazgatót. Úgy tudjuk, hogy mindkét első fordulós jelölt az MTVA vezetői köréből került ki, a hírek szerint egyikük Tóth István Zoltán, a közmédia egykori kommunikációs igazgatója volt, aki korábban Országimázs Központ vezetőjeként a hamburgeres augusztus 20-i tűzijátékkal lett ismert.

Szerdán újra szavazhatnak

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratórium elnöke az Indexnek csak azt erősítette meg, hogy az első forduló már megtörtént, mint mondta, a két jelölt megjelent az ülésen, akiket meghallgattak a kuratórium tagjai. „Zárt ülésen tárgyaltunk a jelöltekről, ezért nem mondhatok neveket” – mondta Balogh. Kérdésünkre a kuratórium elnöke elmondta, hogy „amint a Médiatanácstól megkapjuk az újabb két jelölt nevét, haladéktalanul napirendre tűzzük az ügyet, hogy minél előbb legyen új vezérigazgató az MTI-ben”.

Az NMHH sajtóosztálya hétfő reggel óta nem válaszol arra a kérdésünkre, hogy kik voltak az első forduló jelöltjei, ugyanakkor azt elmondták, hogy a Médiatanács kedd délutáni ülésén dönthet az újabb két jelöltről, ugyanakkor a médiahatóság honlapján a hivatalos napirendben ez a pont nem szerepel. Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma már felkészült erre a lehetőségre, és szerda reggelre ülést hívtak össze, ahol a két jelöltet újra meghallgatják.

Az új vezérigazgató megválasztásához azonban a második körben már elég lesz a kuratórium felének egyetértése. Ez feltehetően meg is lesz, hiszen a kuratóriumban nemcsak kormánytöbbség van, hanem az MSZP által delegált Kránitz László múlt heti lemondásával szűkült az ellenzéki tagok érdekérvényesítő képessége is.

Az Index ugyanakkor több forrásból úgy értesült, hogy az egész procedúra csak egy színjáték, hiszen már Galambos közmédiás áthívása óta szinte tényként beszélnek a kormánykörökben arról, hogy Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettese lesz az MTI új vezérigazgatója.

Egy év alatt négy kinevezés

Gazsó karrierje szépen ívelt felfelé a közmédiában a kormányváltás után, de idénre teljesen megromlott a viszonya Böröcz Istvánnal, az MTVA vezérigazgatójával. Most úgy tűnik, hogy Karas Monika mindkettőjüket félreállítja, Böröcz leváltása után Gazsót a 49 fős MTI élére „helyezhetik át”, ami felér egy lefokozással.

Az MTI Zrt.-nek ugyanis gyakorlatilag már nem sok szerepe van az egységesített közmédiában, a hírügynökség újságírói szervezetileg az MTVA-hoz tartoznak, a zrt. csak megrendeli tőlük a híreket, és a kapott cikkeket kiadja. Az utóbbi folyamatba elvileg beleszólhatna a kormánypárti hűségéről ismert, keménykezű vezetőként emlegetett Gazsó, viszont erre valószínűleg nem lesz semmi szükség, hiszen a hírterületért az MTVA hírigazgatója, a Pitbull becenevű Németh Zsolt a felelős.

Gazsó L. Ferenc kétszer is volt a Magyar Hírlap főszerkesztője, először 1996 és '98 között, majd 2006-tól két éven át, amikor a segítségével a tulajdonos Széles Gábor jobboldali napilappá alakította a liberális újságot.

Gazsót 2010 decemberében nevezték ki a Kossuth rádió főszerkesztői posztjára, az ő nevéhez fűződik többek között, hogy megszűnt Tölgyessy Péter közéleti műsora, és hogy eljárás indult Bogár Zsolt és Mong Attila ellen, amiért a 180 perc december 21-ei adásában egy perc csenddel tiltakoztak a médiatörvény parlamenti elfogadása ellen. Az eljárás végül érdemi döntés nélkül zárult, Mong Attila szerződését azonban nem hosszabbították meg, míg Bogár Zsoltot csoportos létszámleépítés keretében küldték el a Kossuth rádiótól.

A Kossuth főszerkesztőjét 2011 februárjában az adó intendánsává nevezték ki, a poszt mellé pedig áprilisban megkapta az MTVA közéleti főszerkesztője címet is, ez utóbbiként ő állíthatta össze a közszolgálati médiák közéleti műsoraiban dolgozók elbocsátási listáját.

Gazsó neve 2011 augusztusában a Duna TV lehetséges vezérigazgatójaként merült fel, de végül a kuratórium nem őt szavazta meg, hanem Dobos Menyhértet. Egy hónappal később azonban kárpótolták Gazsót, Dobos helyére őt választották meg az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettesének.