És tényleg Gazsó L. lett az új MTI-igazgató

2013.11.13. 12:47
Gazsó L. Ferencet, az MTVA vezérigazgató-helyettesét választotta egyhangúlag a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma az MTI új vezérigazgatójának szerdán, november 14-ei hatállyal, közölte Balogh László, a testület elnöke.

A kuratóriumnak azért kellett új vezérigazgatót választania, mert Galambos István, az MTI vezérigazgatója az MTVA nemzetközi és társadalmi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyetteseként folytatja pályafutását.

Másfél hete biztos volt Gazsó kinevezése

Az NMHH Médiatanácsa a nyilvánosság teljes kizárásával folytatta le a kétkörös eljárást, melynek második fordulójában kedden délután Gazsó L. Ferencet és Toót-Holló Tamást, az MTVA hírigazgatójának hírügynökségi területért felelős helyettesét jelölte a posztra.

Ahogy azt már kedden megírtuk, a választási procedúra több forrásunk szerint is színjáték volt, mivel már Galambos István előző vezérigazgató közmédiás áthívása óta szinte tényként beszélnek a kormánykörökben arról, hogy Gazsó L. lesz az MTI új vezérigazgatója.

Az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettese azonban nem örülhet felhőtlenül a posztnak, ugyanis kinevezése előző funckiójához képest felér egy lefokozással. A mindössze 49 embert foglalkoztató MTI Zrt.-nek ugyanis gyakorlatilag már nem sok szerepe van az egységesített közmédiában, a hírügynökség újságírói szervezetileg az MTVA-hoz tartoznak, a Zrt. csak megrendeli tőlük a híreket, és a kapott cikkeket kiadja.

Az utóbbi folyamatba elvileg beleszólhatna a kormánypárti hűségéről ismert, keménykezű vezetőként emlegetett Gazsó, viszont erre valószínűleg nem lesz semmi szükség, hiszen a hírterületért az MTVA hírigazgatója, a Pitbull becenevű Németh Zsolt a felelős.

A kormányváltás után gyorsan emelkedett a ranglétrán

Gazsó L. Ferenc 1976 óta újságíró. Dolgozott a Magyar Távirati Irodánál, a Magyar Ifjúságnál, a Magyar Hírlapnál és a Képes 7-nél munkatársként, majd 1992 és 1995 között a Mai Nap főszerkesztője és a Mai Nap Kiadó Rt. vezérigazgatója volt.

Gazsó L. Ferenc kétszer is volt a Magyar Hírlap főszerkesztője, először 1996 és '98 között, majd 2006-tól két éven át, amikor a segítségével a tulajdonos Széles Gábor jobboldali napilappá alakította a liberális újságot.

Gazsót 2010 decemberében nevezték ki a Kossuth rádió főszerkesztői posztjára, az ő nevéhez fűződik többek között, hogy megszűnt Tölgyessy Péter közéleti műsora, és hogy eljárás indult Bogár Zsolt és Mong Attila ellen, amiért a 180 perc december 21-ei adásában egy perc csenddel tiltakoztak a médiatörvény parlamenti elfogadása ellen. Az eljárás végül érdemi döntés nélkül zárult, Mong Attila szerződését azonban nem hosszabbították meg, míg Bogár Zsoltot csoportos létszámleépítés keretében küldték el a Kossuth rádiótól.

A Kossuth főszerkesztőjét 2011 februárjában az adó intendánsává nevezték ki, a poszt mellé pedig áprilisban megkapta az MTVA közéleti főszerkesztője címet is, ez utóbbiként ő állíthatta össze a közszolgálati médiák közéleti műsoraiban dolgozók elbocsátási listáját.

Gazsó neve 2011 augusztusában a Duna TV lehetséges vezérigazgatójaként merült fel, de végül a kuratórium nem őt szavazta meg, hanem Dobos Menyhértet. Egy hónappal később azonban kárpótolták Gazsót, Dobos helyére őt választották meg az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettesének.