Feketelistázza a hűtlen újságírókat az Apple

2013.11.25. 15:45

Az Apple-nek van egy feketelistája az ellenséges újságírókról. Ez magában nem túl meglepő, de a Cult of Macen most az egyik listázott újságíró összegyűjtötte, hogy mit kap az, aki rosszat ír egy Apple-termékről.

  • nem mutatják meg neki az új termékeiket megjelenés előtt, úgyhogy a megjelenés napján a konkurens újságban hamarabb ott lesz a kritika
  • nem engedik be a sajtótájékoztatóra
  • még a pletykákat is direkt a konkurenseinek szivárogtatják, illetve ha valahol rosszat írnak az Apple-ről, akkor gyakran előfordul, hogy egy másik újság hirtelen kap egy exkluzív anyagot, pl Tim Cook leáll velük interjúzni

Ami még érdekes: az Apple sokkal jobbfejebb és engedékenyebb a nem technikai sajtóval, mert a mainstream lapok újságírói úgyis a techlapok cikkeiből dolgoznak. És ami még szintén fura, hogy egy csomószor nem a techsajtónak, hanem valamilyen nagy politikai lapnak szivárogtatnak, pl. a Wall Street Journalnek.

Szintén fura, hogy bár azt sem szereti az Apple, ha valaki rosszat ír a legújabb iPhone-ról, leginkább arra harapnak, ha valaki a céges struktúrát vagy a Foxconn gyerekmunkásait emlegeti.

Azzal zárul egyébként a cikk, hogy ez a taktika végülis egy csomó szempontból rendben van és érthető, de azért mégsem működik így az összes cég. A Google például akármilyen újságírónak küld Nexusokat tesztelésre, akkor is, ha az előző héten nagyon lehúzták őket.