Már keresik az új ByeAlexet

2013.12.03. 14:05

Több mint kétszáz dal érkezett a december 1-jei határidőre az Eurovíziós Dalfesztivál jövő évi magyar válogatóversenyére, A Dalra. A tíztagú előzsűri a héten hallgatja végig a dalokat, az elődöntőkbe jutó harmincat a jövő héten ismerteti a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az MTV Zrt.

"A Dal című válogató showműsor az elmúlt három évben tényező lett Magyarországon, ma már a hazai könnyűzenei élet legfontosabb szereplői is úgy gondolják, nem szabad kimaradni belőle"

- mondta Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese. Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója szerint A Dal igazi közösségi üggyé vált.

Szerinte korábban éveken át nem lehetett tudni, ki és miért képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezen akartak változtatni, ami sikerült, hiszen az ország dalát 2011 óta a szakmai zsűri és a közönség együtt választja ki. "Ma már sokkal több, mint egy válogatóműsor, saját formátum, ami az elmúlt évek alatt igazi attrakcióvá nőtte ki magát, a saját gyermekünk, akként is kezeljük".

Az MTVA és az MTV Zrt. jövő szerdán közli, melyik az a harminc dal, amely az elődöntőbe került. Egyelőre nem tudni, pontosan hány dalt neveztek a versenyre, mert a jelentkezések feldolgozása még most is tart. Az biztos, hogy több mint kétszáz szám került fel a listára.

Február végén döntő, ByeAlex digitális kommentátor lesz

Az első élő adás, tehát az első elődöntő január 25-én lesz, a második elődöntő február 1-jén, a harmadik 8-án. A két középdöntő időpontja február 15. és 16., a finálét pedig február 22-én tartják. Akkor dől el, ki képviseli Magyarországot a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon Koppenhágában.

byealex

A Dal zsűrijében Rákay Philip, Csiszár Jenő, Kovács Kati és Rúzsa Magdi szerepel. Az idei magyar győztes, ByeAlex digitális kommentátorként dolgozik majd, az élő műsorok alatt "a netes felületen tartja a kapcsolatot a nézőkkel". 

ByeAlex a tavalyi malmői döntőben 10. lett Kedvesem című számával. Küzdelmét Európa ellen az Index is követte, itt eleveníthetik fel az emlékeiket. Részletesebben a ByeAlex-jelenségről ebben a cikkünkben írtunk, nyáron pedig még kamu ByeAlexünk is volt.