Hivatalos a Tv2 eladása

2013.12.23. 15:45

Immár hivalatos a Tv2 eladása, a német ProSiebenSat.1 médiavállalat bejelentette, hogy megvált magyarországi és romániai érdekeltségétől. Ahogy az Index szombaton elsőként megírta, a Tv2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. új tulajdonosa Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója.

A csatorna hétfői közleménye szerint ProSiebenSat.1 cégcsoport december 23-án bejelentette, hogy "100 százalékos management buyout (MBO) révén" magyar tulajdonosnak, a TV-HU1 Kft-nek és a TV-CEE1 Kft-nek adta el a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt-t. Az országos kereskedelmi csatornát és a portfolióba tartozó három kábelcsatornát Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója és Yvonne Dederick, gazdasági igazgató közösen vették meg. A TV2-t is működtető MTM-SBS Zrt. a tulajdonosváltás után a korábban meghatározott stratégia mentén folytatja tevékenységét.

Az eladás érinti a teljes csatornaportfoliót (TV2, SuperTV2, FEM3, PRO4) és a cégcsoport minden eszközét. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a ProSiebenSat.1 2010-ben az N24 német hírcsatorna kapcsán bonyolított le egy hasonlóan sikeres ügyletet, az N24-et pedig nemrég adta el a menedzsment az Axel Springer kiadónak.

Simon Zsolt 2010. október 25-től a TV2 vezérigazgatója. Korábban Magyarország egyik vezető médiaügynökségének, a MEC-nek ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be. Irányítása alatt indult el a MEC hálózaton belül elsőként a vállalat márkázott tartalmakkal és műsorkereskedelemmel foglalkozó divíziója, amely modellt azóta világszinten átvettek. Simon Zsolt 2006-tól a MEC Interaction kelet-közép európai vezetőjeként nemzetközi szinten is elismert szakembernek számít.

Yvonne Dederick 2011. február óta gazdasági igazgatóként felel a TV2 pénzügyi és számviteli osztályának, valamint a kontrolling és üzleti tervezési osztályának működéséért. A szakember több mint húsz éves gazdasági-pénzügyi vonalon szerzett szakmai ismeretekkel rendelkezik, több cégvásárlási folyamat koordinációjában vett részt az elmúlt években. 1993-ban az RJ Reynolds dohánygyár gazdasági igazgatójaként részt vett a cég magyarországi befektetéseinek tranzakciójában. Ezt követően a PepsiCo üzletfejlesztési és stratégiai igazgatójaként dolgozott. A Sláger Rádió anyavállalatánál, az Emmis International-nél gazdasági igazgatóként egész Európáért felelt, emellett a Sláger Rádió felügyelő bizottsági tagja volt.

Simon Zsolt úgy vette meg a Tv2-t, hogy nincs rá pénze. Maga is beismerte, hogy magyar befektetők állnak mögötte, de nem árulta el, hogy kik. Simon jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel, már egy ideje arról szólnak az iparági pletykák, hogy a kormánypárthoz közel álló üzletemberek szeretnék megvenni a csatornát.  A Tv2-t meg akarta venni a Viasat3 tulajdonosa, az MTG is. Az ügy hátteréről hosszabban ebben a cikkünkben olvashatnak.