no

Orbán Kim Dzsongun és Aszad mellé került

2013.12.23. 12:28

A sajtószabadságért küzdő nemzetközi Riporterek határok nélkül (RSF) nevű szervezet év végi videójában olyan diktátorok propagandafotói közé tette Orbán Viktor képét, mint Robert Mugabe, Zimbabwe vezetője, a kutyával pózoló Putyin orosz elnök, Bassár el-Aszad szíriai elnök családi körben, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor egy vidámparkban (Orbán fotója közvetlenül Kim Dzsonguné után jön). A videó végén a következő felirat olvasható: független újságírók nélkül ezek lennének a hírek.

A videó a szervezet új kampányának, a Great People-nak a része, amellyel ironikusan szeretnének emlékeztetni arra, hogy független újságírás nélkül sokaknak csak az ilyen propagandaképek jelentenék a híreket.

2013 - "Great People" EN

Az RSF egyébként év elején Magyarországot a 2011-es 40. helyről az 56. helyre sorolta vissza a 179 országot értékelő listáján. Közvetlenül Magyarország előtt Moldova állt, utána pedig Olaszország következett. A listát bemutató közlemény szerint Magyarországon „a vitatott médiatörvények hatályba lépése óta széles körben elterjedt az öncenzúra a szerkesztőségekben”.