Lenyomja-e a Vidám vasárnap az m1-et?

2013.12.29. 11:41

Van az a vélemény, hogy a magyar tévés piac kifejezetten unalmas, mert

Az igazán bennfentesek viszont régóta tudják, hogy a magyar tévézés egyetlen problémája, hogy még senki nem készítette el a meghatározó kutatást, amely végre megmondja, hogy melyik napszakban milyen műsor megy a tévében, hogy melyiket érdemes nézni, és hogy mégis, kinek kedvez mindez. Ha az igazán bennfenteseknek igazuk van, most megoldódik a magyar televíziózás összes problémája, mert végre elkészült az első elemzés. 2013. december 29-éről szól.

A reggel: nagyon sok gyerekműsor vs. tematikus adók

Domináns műsortípus:  Egyértelműen a gyerekműsor. Ez van az m1-en (Rab ember fiai, 7.25), az RTL-en (Kölyökklub Ördög Nórával, 7.00), a TV2-n (6.50, TV2 Matiné), sőt még az HBO-n is, (Jégkorszak 4,  9.25).

ice-age-4

Eközben a tematikus adókon: Profilnak megfelelően random hírmagazin (ATV, HírTV, Echo TV) vagy sorozat (7.05, Szívek szállodája, Viasat 3). Egy csomó tematikus adón lesz film is, de mind elég jelentéktelen.

Az idősáv vesztese: Az m1, mert épeszű gyerek nyilván nem választ Jókai-regényadaptációt a Hupiék törpikék helyett. Meg általában, senki nem választ önszántából Jókai-regényadaptációt, soha.*

Ezt ajánljuk: Gyerekeknek akármelyik reggeli rajzfilm. 14 év fölött mindenkinek a Szívek szállodája (Viasat 3, 7.00), bár ez már sajnos a rémesen sikerült hatodik évad, amiben Rory azzal hülye tejfelesképű Logannel jár. Viszont 7.55-től kezdődik egy második rész is, úgyhogy később is be lehet kapcsolódni.

A délelőtt: Teleshop vs. vallási műsorok

Vidám vasárnap vagy katolikus krónika?

Domináns műsortípus: A fizetős betelefonálós műsor és a vallási magazin. Az RTL-en 10.25-kor kezdődik a Teleshop, a TV2-n 10.30-kor az Astro-világ. Az m1-en 9-től indul a Katolikus krónika, 10.05-től indul az unitáriánusok műsora, 10.30-tól jönnek a reformátusok, 11.30-tól pedig sorra a zsidó hitközségek is. Az ATV-n 11-től Vidám vasárnap.

Hová lehet ezek elől menekülni: Mondanám, hogy a tematikus adókra, de oda sem igazán. A Viasat 6-on levetítik a Star Trek: Voyager 22. ismétlését is, de egyrészt ez egy huszonkettedik ismétlés, másrészt a Voyager eleve a legrosszabb Star Trek-sorozat. A Story4-en 10.30-tól klasszikus Dallas, ez talán tetszik még majd valakinek, bár nyilván ez sem egy tévés premier.

Az idősáv vesztese: Egyértelműen a nézők.

Ezt ajánljuk: Leginkább a Project FreeTV-t.

A délután: Családbarát filmek, amelyekben a főszereplő gyerek

Domináns műsortípus: A családbarát film, amelynek egy kisfiú a főszereplője. Ilyen az m2-n Barátom, Knerten (13.05), a TV2-n ezután induló Szaffi (14.50), illetve ennek a műfajnak a fiúhangú állatos változata a szintén TV2-s Túl a sövényen (16.20). Inkább az esti családbarát filmekhez tartozna, de szintén délután vetítik a Peter Jackson-rendezte 2005-ös King Kongot (16.35, Viasat 3).

01 (1)
Fotó: outnow.ch

És ezelől hová meneküljünk: Az HBO-ra, ahol 14.30-tól 18.00-ig Társas játék-maraton lesz, a második évad második felét ismétlik. A Comedy Centralon fél hattól lesz két Így jártam anyátokkal-rész (How I Met Your Mother), utána pedig a rémes című, de nagyon kedvesen szórakoztató Agymenők (aka. The Big Bang Theory). Azt viszont nem sikerült kiderítenem, hogy melyik évad.

Az idősáv vesztese: Valószínűleg mindannyian, mert sosem tudjuk meg, hogy miről szól a Duna TV-n 17.55-kor kezdődő Egynyelvű multikulturalizmus című alkotás.

Ezt ajánljuk: A Társas játék-maratont.

VKF 7799
Fotó: Vermes Kata

Az este: Nagyköltségvetésű családbarát filmek vs. igazi komolyfilmek

Domináns műsortípus: Meglepetésre nem a nagyköltségvetésű családbarát film, hanem az igazi komolyfilm. Ráadásul mind egész jó: az m1 leadja a 2006-os Királynőt (21.35), a Duna TV-n pedig lesz Körhinta. De az HBO is komolyfilmet ad, 21:45-től a PrometheustIgen,a Ridley Scott-féle 2012-es változatot. A Cinemaxon még előtte lesz egy 2012-es olasz melegvígjáték (Meleg helyzet, 20.00), amiről mindenki eldöntheti, hogy jobb vagy rosszabb a Coming outnál. Hajnalban az m2 megismétli a Köszönjük, hogy rágyújtottot (hétfő, 2:45), ami szombat este már volt az m1-en, de ettől még a legjobb az egész kínálatból.

Az alternatíva: A nagyköltségvetésű családbarát filmek az RTL-en (Harry Potter és az Azkabani fogoly, 19.45), a TV2-n (Irány Eldorádó, 19.10) és az HBO Comedy-n (A Bosszúállok – The Avangers 19.40). 

Az idősáv vesztese: Az HBO Comedy és az m2, ahol Csajok (Girls) és Tudorok lesz, de ezeket a filmek miatt úgysem nézi majd senki.

Ezt ajánljuk: Valamelyik film, vagy a Prometheus vagy a Királynő. De igazából csak hangulat kérdése, hogy valaki ezeket, vagy a Harry Pottert nézi meg.

*Helyreigazítás: Olvasónknak teljesen igaza van, a Rab ember fiait Móra Ferenc írta. Jókai hasonló című regénye A kőszívű ember fiai. Kínos.