Az MSZP bevásárolja magát a TV2-be

2014.01.13. 12:55

Hétfő délelőtt Braun Róbert MSZP-s képviselőjelölt és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke tartott sajtótájékoztatót. Ezen kiderült, hogy Braun Róbert az előző héten vett egy ProSiebenSat.1-részvényt, hogy február elején el tudjon menni a TV2-t is tulajdonló ProSiebenSat.1 részvényesi konferenciájára, ahol mindenkinek elmondja, hogy szerintük korrupciógyanús az eladás. A blogján meghirdetett egy tiltakozókampányt is, amiben mindenkit arra kér, hogy a ProSiebenSat.1 hivatalos Facebook-lapján hívják fel a német nézők figyelmét az eladásra. Senkinek nem kell magától fogalmaznia, Braun előre megírta a német szöveget is. 

Ha a német ProSiebenSat.1 január 20-ig nem dönt úgy, hogy mégsem adják el Simon Zsolt vezérigazgatónak a TV2-t, az MSZP és az Együtt-PM bírósághoz fordul az Egyesült Államokban, sőt megpróbálják bevonni az Európai Bizottságot is. Amerikában egy olyan törvényre fognak hivatkozni, ami azt mondja, hogy pénzügyi szervezetek nem üzletelhetnek állami hivatalnokokkal. Ez vonatkozik a ProSiebenSat.1-re, mert 8 százalékban amerikai a tulajdonos, a szocialisták szerint pedig Simon Zsolt elnök mögött valójában a Fideszhez köthető gazdasági csoportok állnak.

Az Európai Bizottsággal azt szeretnék vizsgáltatni, hogy a TV2 milyen tiltott állami támogatásokat kap. Szerintük már eddig is több állami hirdetés volt a TV2-n, mint amit a piaci részesedés indokolna. Ha pedig tavasszal átmegy az eladás, akkor valószínűleg még több lesz, mert Simon Zsoltéknak valahogyan vissza kell majd fizetniük az eladói hitelt, a TV2 pedig egyébként veszteséges.

Előző héten derült ki, hogy a TV2-t eladói hitel konstrukcióban adták el. A szocialisták szerint ez is azt bizonyítja, hogy Simon Zsolt vezérigazgatónak nincs pénze a TV2 megvásárlására. Szerintük a Fideszhez kapcsolódó gazdasági csoportok segítenek majd neki kifizetni a vételárat, például úgy, hogy visznek egy csomó állami hirdetést a TV2-re.