Giró-Szász volt cége gyártja a közrádió híreit

2014.02.11. 16:59 Módosítva: 2014.02.11. 19:20

 Az MTVA a más rádióknak értékesített rádiós hírblokkok összeállítására egy külső céget kért fel: a közmédia évi nettó 42 millió forintot fizet ezen a jogcímen a Strategopolisnak, Giró-Szász András kormányszóvivő volt cégének, amely a Fidesz-frakciónak is alvállalkozója - írja az átlátszó.hu.

A cikk szerint a Strategopolis 2014 végéig havi nettó 3,5 millió forintot kap a rádióknak aztán továbbértékesített hírbklokkok összeállításáért. A hírekhez az alapot ingyen kapják, a MTI és az MTVA anyagait ugyanis a szerződés szerint térítésmentesen használhatják fel. A hírblokkokat nem egy saját stúdióban, hanem havi 300 ezer forintos bérleti díj fejében az MTI hangsúdiójában vehetik fel.

A Strategopolis korábban a kormányszóvivő érdekeltsége volt, ám Giró-Szász András 2011-ben kiszállt. A kormányzati kötődés viszont megmaradt: a kapocs a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely egyrészt ugyanoda van bejegyezve, ahová a Strategopolis, másrészt az egyik tulajdonosa az a Bódi Gábor Imre, aki a Strategopolisban is tulajdonosként szerepel - áll az átlátszó.hu cikkében.

Az MTVA közleményében azt írta, nem szervezték ki a hírek gyártását. „A Strategopolis Kft. általi, alvállalkozói szolgáltatás technikai jellegű, azaz a hírblokk rádiós műfajnak megfelelő feldolgozását,a komplex hanganyag elkészítését és továbbítását jelenti" – írták. Szerintük a rádiós hírszolgáltatás külső gyártó általi előállítása 2004-ben kezdődött gyakorlat a közszolgálati médiában.

A Strategopolis Kft. kiválasztásáról azt írták, hogy „korábbi tevékenysége jelentős mértékben kapcsolódott a közszolgálati média hírgyártásához, annak kvantitatív és kvalitatív vizsgálatához, elemzéséhez, amennyiben annak a cégcsoportnak volt tagja, amelyhez a Századvég Médiaműhely is kapcsolódott."