A Gyűrűk Ura a magyarok kedvenc filmje

2014.02.12. 15:54

A Csillagok háborúja zenéje, A Gyűrűk Ura, Tom és Jerry, Angelina Jolie, Rudolf Péter és a Barátok Közt a magyarok abszolút kedvencei – derül ki a FilmBox felméréséből. 1500 embert kérdeztek meg a kedvenc filmjeikről, színészükről, színésznőjükről, rajzfilmjükről.

Filmek közül a klasszikus a nyerő

A Gyűrűk Ura abszolút tarolt: a megkérdezettek több mint 32 százaléka nevezte meg kedvenc filmjeként, második helyen pedig nem meglepő módon a Harry Potter-sorozat végzett közel 20 százalékkal, harmadik a Forrest Gump lett, több mint 12 százalékkal. Ezeket A keresztapa-trilógia követi, a Mátrix és a Twilight (7-10%), kissé lemaradva a Remény rabjai (5,8%), majd egy régi klasszikus, az Elfújta a szél (3,4%).

gollum

Magyar filmek közül az Üvegtigris az abszolút favorit, több mint 40 százalékkal, jócskán lemaradva követi a Valami Amerika (15%) és az Argó (11,08%). Utánuk a Kontroll jön, majd itt is egy régebbi film következik, az Abigél, nagyobb lemaradással pedig a Meseautó és a Csinibaba.

Johnny Depp, Angelina Jolie, Rudolf Péter, Oroszlán Szonja

Színészek kapcsán nem lehet elsöprő győzelmet hirdetni, a listát Johnny Depp vezeti, alig több mint 22 százalékkal, őt követi Leonardo DiCaprio (16,4%), és Bud Spencer (14,27%), majd Jim Carrey, Morgan Freeman, Sylvester Stallone, Anthony Hopkins és Sean Connery. Színésznők között, úgy tűnik, nagyobb az egyetértés az első helyet illetően – a listát Angelina Jolie vezeti 26 százalékkal, őt alig lemaradva követi Sandra Bullock, több mint 25 százalékkal, a harmadik helyezés pedig Natalie Portmané (közel 15%). Sigourney Weaver és Meryl Streep lecsúszott a dobogóról, a többiek pedig jócskán lemaradtak.

A hazaiak közül Rudolf Péter egyértelműen az első, több mint 35 százalékkal, őt Csányi Sándor követi (közel 20%), a harmadik alig több mint 10 százalékkal pedig Koltai Róbert. Őket követi Kern András, Fenyő Iván és Szőke András. A női mezőnyben Oroszlán Szonjáé az abszolút elsőség, közel 30 százalékkal, őt Eszenyi Enikő követi (közel 15%), kevéssel lemaradva, közel 12%-al pedig Udvaros Dorottyáé a dobogó harmadik foka. A lista Tompos Kátyával, Schell Judittal és Osvárt Andreával folytatódik.

A megkérdezettek közel harmadának a kedvenc rendezője Steven Spielberg, aki ezzel megelőzte Quentin Tarantinot és James Cameront.

A macska, az egér és a Barátok Közt legyőzhetetlen

Úgy tűnik, hogy a magyarok kedvenc rajzfilmje az örök klasszikus Tom és Jerry (22,6%), amit egy frissebb darab, a Jégkorszak követ (19,6%) a harmadik helyre pedig a Shrek cammogott be (16,5%). Az Oroszlánkirály után érkezik az első magyar helyezett, régi ismerőseink, a Mézga család.

Filmzene terén a klasszikusok végeztek az élen: a Csillagok háborúja, a Keresztapa, a Rocky, majd a Dirty Dancing és a Titanic.

A magyar sorozatok közül az abszolút elsőség a Barátok köztöt illeti, a 80-as évek végén debütált Angyalbőrben került a második helyre, a Jóban-Rosszban a harmadikra a Szomszédok és a Família Kft. előtt.