Kártérítést kér a Klubrádió az NMHH-tól

2014.02.19. 10:13
A Népszabadság úgy tudja, hogy a közeljövőben benyújtja a Klubrádió kártérítési igényét a médiahatóságnak amiatt, hogy négy éven át nem kapták meg a 92,9-es közösségi frekvenciát.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója szerint az NMHH anyagi és erkölcsi kárt is okozott a rádiónak azzal, hogy az ORTT korábbi döntését figyelmen kívül hagyva nem adta oda nekik a 92,9-es közösségi frekvenciát. A rádió ezért kártérítési igénnyel fordul az NMHH-hoz - írja a Népszabadság.

Mint ismert, a Klubrádió 2010-ben még az ORTT-től nyerte el az ingyenes frekvenciát, de annak jogutódja, az NMHH nem hajtotta végre a döntést. A rádió bírósághoz fordult, amelyet elsőfokon meg is nyertek, a Fővárosi Ítélőtábla azonban azt követően, hogy az Országgyűlés visszamenőlegesen módosította a médiatörvényt, visszaküldte első fokra a keresetet. Ezt követően a Fővárosi Törvényszék ismét a Klubrádiónak adott igazat, és újra létrehozták a műsorszolgáltatási szerződést, de ezt újra megtámadta az NMHH. A másodfokú bíróság jogerősen áprilisban erősítette meg az elsőfokú döntést, a médiahatóság azonban csak fél évvel később hajtotta végre az ítéletet.

A Klubrádiónak a négy évnyi pereskedés miatt több százmilliós anyagi kára keletkezett, hiszen a 95,3-as frekvenciáért évenként 55 millió forintot kellett fizetnie. Ráadásul a 95,3-as frekvencia sorsa is éveken keresztül bizonytalan volt, a médiahatóság annak használatát ugyanis kéthavonta újította meg, ezért a rádió elveszítette reklámozóinak döntő részét.

Arató egyelőre nem akart arról nyilatkozni a lapnak, hogy mekkora nagyságrendű kártérítési igénnyel fordulnak az NMHH-hoz, mint mondta, az elszenvedett károk számítása jelenleg is zajlik.

Kevesebben hallják

Amióta a Klubrádió múlt pénteken átállhatott a 92,9-es frekvenciára, 500 ezerrel kevesebb emberhez jutnak el, mivel az új frekvenciának kisebb a vételkörzete, mint a korábban használt 95,3-asnak. Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója a Népszabadságnak sajnálatát fejezte ki, hogy sokan elvesztették a rádióvétel lehetőségét több Budapest környéki településen – például Monoron, Biatorbágyon –, de az M7-es autópályán is csak Székesfehérvárig fogható az adás. A fővárosban pedig a budai hegyek által takart több részen romlott a vétel színvonala.

Ráadásul a Klubrádió az elmúlt években elveszítette mind a tizenkét vidéki frekvenciáját, Arató szerint a médiahatóság "jogellenes és diszkriminatív tevékenysége miatt". Ezek közül ma már csak két frekvencia működik ideiglenesen, a gyöngyösi és a debreceni. A két frekvencia üzemeltetője nemrégiben kérelemmel fordult a Médiatanácshoz azért, hogy a törvényben foglalt „rendkívüli közérdek” alapján pályázaton kívül adjon további három évre frekvenciahasználati jogosultságot számukra. Úgy vélik, hogy a rendkívüli közérdek azért áll fenn, mert egyik településen sincs rajtuk kívül ellenzéki rádió, márpedig az alaptörvény és a médiatörvény egyaránt kiemeli a sokoldalú tájékoztatás, a sokszínű műsorszolgáltatás alapvető fontosságát.