Az állam saját magának adta a 450 megahertzes frekvenciát

2014.03.14. 10:03
Az MVM NET Zrt. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciapályázatát. A 450 MHz-es frekvenciasáv használatával gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja és a városi közlekedéstájékoztatási rendszerek kiépítése.

Tavaly decemberben hirdettek pályázatot a 450 megahertzes frekvenciasáv még kihasználatlan, szabad blokkjaira, a digitális közszolgáltatások fejlesztése érdekében. Pályázati díjként 150 millió forintos minimumösszeget határoztak meg a frekvenciablokkra.

A pályázatot szerdán nyerte meg az MVM NET Zrt., amely így kötelezettséget vállalt az adatátviteli infrastruktúra kiépítésére és üzemeltetésére. A nyertesnek legfeljebb nyolc hónap áll rendelkezésére a hálózat első ütemének kialakítására, húsz hónap alatt pedig már 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania az országban.

Az NMHH szerint az országos rádiófrekvenciás hálózat gyors csatlakozást biztosíthat az online hálózatokra, amelyekre egyre több közigazgatási, oktatási és egészségügyi szolgáltatás épül.