Félmilliárdos pénzmosás miatt nyomoznak a közmédia háza táján

2014.04.01. 07:03

A köztévé rettentő drága, rettentő rossz és rettentő gyorsan megbukó sorozatai miatt hamarosan vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – tudta meg a Népszava. A gyanú: ötszázmillió forintot is meghaladó értékű hűtlen kezelés és pénzmosás a 2010 őszét megelőző időszakban, az ügyben már készen van a vádirat.

A feltételezett bűncselekmény-sorozatban részt vevő cégek vezetői a gyanú szerint hatalmas, irreális összegekért szerződtek a különféle tévésorozatok gyártására, majd pedig az elnyert pénz feléért, harmadáért vagy még ennél is kevesebbért gyorsan továbbszerződtek a valódi készítőkkel, a különbözetet pedig zsebre vágták.

 Az érintett cégek jó része már felszámolási, illetve végrehajtási eljárás alatt áll, többen közülük 100 milliót meghaladó adótartozást halmoztak fel. A Népszava érdeklődésére a NAV azt a tájékoztatást adta, hogy az ügynek jelenleg öt gyanúsítottja van, a kárérték pedig több mint 550 millió forint. Az MTVA hangsúlyozta, a közmédia intergrációját megelőző, 2010 ősze előtti időszakban megkötött szerződések vonatkozásában indult a nyomozás. Éppen az MTVA új vezetése tárta fel az érintett szerződések kapcsán az esetleges jögsértéseket és tartotta kötelezettségének a feljelentés megtételét. 

A 2010 óta folyó nyomozás lezárása csak a választást követően várható.