Így tévézzük végig a választás napját

2014.04.02. 12:05
Vasárnap ismét az urnák elé járul az ország, hogy vagy a megfelelő mezőbe bevésett x-szel, vagy hímtaggal, esetleg kilyukasztott vagy üresen hagyott papírral fejezze ki véleményét arról, hogy kik vezessék az országot a következő négy évben. És mivel ez egy médiaesemény, a tévék is lázasan készülnek az eseményre, legalábbis úgy gondoltuk, amikor egy kérdéssort küldtünk ki nekik két hete. Azóta már más a véleményünk.

Az ugye adott, hogy 2014-ben a választási eseményeket, híreket az ember nem elsősorban a tévéből szerzi majd, hanem a közösségi médiából, a blogokról, a hírportálokról - az információ mindenhonnan ömlik majd az emberre, csak győzze befogadni. A tévék ettől még készülnek, hogy aztán mivel, és mi lesz a nagy akarásból, az más tészta – a legutóbbi, 2010-es választások alatt is elég siralmas volt a produkció, mint ahogy azt itt meg is írtuk.

A megkérdezett tévék közül az Indexnek a HírTV és a köztévé nem volt hajlandó információt adni arra vonatkozóan, hogy mivel készülnek, így csak tippelni tudnánk, de minek, nagyjából be tudjuk lőni a műsorstruktúrát, és azt is, hogy honnan érkeznek majd a szakértők, csak legyen elég legény a Századvég vártáján, hogy mindenhová jusson. Ha van isten, a köztévés műsort Obersovszky Péter vezeti majd. 

A köztévé és holdudvara

A Port.hu tanúsága szerint egyébként a köztévé az első dedikált választási műsort 15:10-kor kezdi, majd a Forma-1-es közvetítés miatt csak hétkor folytatják, igaz, ekkor már a Duna TV-n is. Hogy 16:30 és 19:00 között, azaz a bahreini futam alatt a Duna TV-n miért nem a választásokkal foglalkoznak majd, azt nem tudjuk, megkérdezni meg nem merjük, mert a végén még ezért is beperelnek minket. Az esti műsorsáv az m1-en a választásról szól, a Port.hu szerint hajnali ötig tart a műsorfolyam, de ezt betudjuk ún. óvatos becslésnek.

Az Echo TV 18:30-kor, a Hír TV 19:00-kor csap a lovak közé, és éjfélig abba sem hagyják a közvetítést. 

Az RTL Klub

Az Index kérdéseire válaszoló tévék közül az RTL Klub volt a legszűkszavúbb. Náluk az esti műsorsávot az Őrült, dilis szerelem című vígjáték uralja majd, Választás 2014 című műsoruk mindössze egy órás lesz, és 22:50-től kezdődik. Korábban a Híradóban Erős Antónia és Szellő István jelentkezik majd be választási hírekkel, tudatta velünk a sajtóosztály, az esti műsort az RTL II Híradójának arca, Rábai Balázs vezeti.

Erős Antónia az RTL Klub 2010-es választási műsorában
Erős Antónia az RTL Klub 2010-es választási műsorában

Az RTL két választási szakembert kért fel: Orbán Balázst a Századvégtől és László Róbertet a Political Capitaltől, de élőben jelentkeznek majd minden jelentős párt, vagy választási szövetség központjából, lesz élő kapcsolás a Nemzeti Választási Központból is és vidéki tudósítók is ugrásra készen állnak.

A Story4 TV

A Story4 TV a szokásos esti 7 órás hírműsorral és az urnazárást követően, két 10 perces összefoglalóval jelentkezik majd, VOKS 2014 címen. Technikai újdonságokra, merész grafikai megoldásokra nem számíthatunk a tévétől, és a műsorvezető személye sem okoz különösebb meglepetést, hiszen Bárdos András lesz az. Szakértők a tízperces bejelentkezésekbe nem férnek bele, de a pártfőhadiszállásokról és a Választási Irodából ők is tudósítanak majd, de a vidéket hanyagolják.

Az Echo TV

Cikkünk nyomdába adását követően csak írt az Echo TV is, és amellett, hogy kikérték maguknak a nemezelt kalapos műsorvezetőket, amiket a cikk egy korábbi verziójában vizionáltunk Pörzse Sándor mellé, azt is elárulták, hogy egész napos választási műsorral jelentkeznek majd. A buli reggel 8:00-kor indul a kétóránként jelentkező Híradóval, amiben élő vidéki bejelentkezések is lesznek.

Délután 5-től kezdődik a napi Aktuális Extra Hajdú Andrea műsorvezetésével, ő Tóth Gy. László, Szabó László, és Szolomayer Balázs politikai elemzőkkel beszélget majd. 18:50-kor kezdődik a Magyarország Választ 2014 című műsor, ezt Néveri Ferenc Igor vezeti, hozzá Boros Bánk Levente, Cservák Csaba, és Szabó László ésrkezik elemezni. Mindkét műsorban lesz folyamatos kapcsolás külső helyszínekről is.

Parlament TV

A két éve indult tévé sajtóosztálya nagy urgásnak nevezte a vasárnapi választási műsort, ami a váratlanul fantáziadús "Választás 2014" címen jelentkezik majd, igen, idézőjelben.  A 19:00-kor kezdődő élő műsor stúdiójában kampányszakértők, politikai elemzők, egykori politikusok, volt miniszterelnökök vendégeskednek majd, a Fidesz főhadiszállásáról pedig a köztébéből magát kikáromkodó Szebeni István jelentkezik be élőben . A Parlament TV volt az egyetlen, ami vasárnapnál tovább lát: hétfőn napközben az ország összes választókerületének eredményét bemutatják, este pedig megismétlik a választási műsort, bár hogy azt ki akarná még egyszer végigkínlódni, nem tudjuk. 

A TV2

Kimerítőbb választ kaptunk a TV2-től, ahol a tulajdonosváltást követően, és köszönhetően hírműsoruk remek nézettségének, sokkal erőteljesebben készülnek a választásra. Miközben az RTL Klub a Cobra 11 autópályarendőreivel és a már említett vígjátékkal indul a nézettségi versenyben, a TV2 este héttől 11-ig a Tények választási különkiadásával jelentkezik.

Az élő választási műsorukban lesz körkapcsolás, szakértői elemzés, sőt, két stúdió is, az egyikben a műsorvezetők a beérkező eredményeket ismertetik és a különböző választási helyszíneket kapcsolják, a másikban a szakértők elemeznek.

A műsorfolyamot Várkonyi Andrea és Azurák Csaba illetve Andor Éva és Pachmann Péter vezeti majd, a szakértőket pedig az obligát századvéges arc, Lánczi Tamás mellett Filippov Gábor politológus, a Magyar Progresszív Intézet elemzője és Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója képviseli. Számíthatunk vidéki bejelentkezésekre és természetesen a TV2 ott lesz a legnagyobb pártok, pártszövetségek központjában és az NVI-ben is. 

Az ATV

Az ATV köztévés tempóval vezényli le a napot, délelőttől óránként jelentkezik egy hosszabb-rövidebb Híradó Bányai Viktor vezetésével, majd 18 óra 20 perctől kezdődik az élő választási műsor.

Mesterházy Attila szülei az ATV-n idén januárban
Mesterházy Attila szülei az ATV-n idén januárban
Fotó: ATV

Az ATV is a kétstúdiós, amerikai stílusú közvetítésben hisz,  sőt, beszereztek egy 6x3 méteres, ún. power wall nevű bazinagy kijelzőt, amin a választási adatokat látványosan tudják tálalni a nézőknek. Az informatikai hátteret egy  külföldi cégre bízták, és hogy mennyire komolyan foglalkoznak a dologgal, az is jelzi, hogy november óta dolgoznak a műsoron.

Az esti műsort már Kálmán Olga és Simon András vezeti igazságos munkamegosztásban: Kálmán Olga beszél az elemzőkkel, Simon András pedig az adatokat kezeli. Ide nem jutott századvéges elemző, a stúdióban Ceglédi Zoltán (Republicon Intézet), Krekó Péter (Political Capital) és Hack Péter alkotmányjogász lesz az, aki rendet vág az adathalmazban. A sajtóosztálytól azt is megtudtuk, hogy mindenre fel vannak készülve, és előzetes infóik szerint igen hosszú estére számítanak, lassan csordogáló adatfolyammal. A székház melletti pékség minden bizonnyal pluszban zárja majd az estét. 

Az ATV minden jelentős pártnál ott lesz, és ha az ellenzék több darabban tölti az estét, akkor ahhoz is alkalmazkodnak. A Választási Irodát már említeni sem kell, igen, ott is jelen lesznek. A megkérdezett tévék közül egyedül az ATV tért ki az online elérhető tartalmakra: az Atv.hu-n a tévéműsorhoz képest plusz képekkel, videókkal és hírekkel szolgálnak majd, és külső forrásból anyagokat is megjelentetnek. Sőt, amint egy fontosabb beszélgetés, blokk lezárul az élő adásban, azt rövid időn belül a nézők visszanézhetik az Atv.hu online felületén.